Scheepjes in flessen: een eeuwenoude zeemanshobby die jong en oud nog steeds boeit. (Foto: Privé)
Scheepjes in flessen: een eeuwenoude zeemanshobby die jong en oud nog steeds boeit. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Demonstratie en expositie flessenscheepjes Baggermuseum

SLIEDRECHT – Scheepjes in flessen: een eeuwenoude zeemanshobby die jong en oud nog steeds boeit.

Hoe komt zo'n scheepje toch in de fles? 'Welkom aan Boord', de Nederlandse vereniging van Flessenscheepjesbouwers en -verzamelaars, organiseert op zaterdag 6 oktober hun jaarlijkse demonstratie in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Tussen 14:00 en 16:30 zijn geïnteresseerden van harte welkom. Van 9 oktober t/m 27 oktober is er een expositie in het museum met een selectie van hun flessenscheepjes en die uit de museumcollectie zelf.

'Een belangrijke doelstelling van onze vereniging is het niet verloren laten gaan van deze oude zeemanshobby', legt voorzitter Hans de Haan uit. 'Ook willen we het contact tussen flessenscheepjesbouwers en verzamelaars bevorderen.' Daarom organiseert de vereniging elk jaar een bijeenkomst, waarbij ook het publiek van harte welkom is. De Haan: 'Er is een film te zien en we nemen van alles mee om bezoekers over onze hobby te vertellen: boeken, foto's, bouwtekeningen en speciale gereedschapjes.'

Vanaf dinsdag 9 oktober t/m zaterdag 27 oktober is er een kleine expositie flessenscheepjes te zien in het Baggermuseum. Het leeuwendeel is een selectie uit de verzameling van de vereniging 'Welkom aan Boord', maar er zijn ook een paar bijzondere exemplaren uit de eigen museumcollectie te zien: baggermolens in flesjes.

Op de zaterdagen 6, 13 en 20 oktober en tijdens de herfstvakantie (dinsdag 23 t/m zaterdag 27 oktober) kunnen kinderen van 8 jaar en ouder zelf hun eigen 'baggermolen-in-fles' maken. Tijdens hun museumbezoek kunnen ze aan een speciale tafel zelf een houten baggermolentje in elkaar knutselen, deze verven en in een glazen pot zetten. Het handigst is als kinderen zelf een eigen glazen pot (van ca. 500-750 ml) meenemen.

Voor deze kinderactiviteit is het Baggermuseum nog op zoek naar schone, glazen potten: ca. 500-750 ml inhoud, zonder etiket en met deksel. Langsbrengen kan in ons museum tijdens openingstijden.

Het Nationaal Baggermuseum is open van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 en op zaterdag van 11:00 tot 17:00. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.

Meer berichten