Debby heeft zich toegelegd op bruidsfotografie en daarin kan zij echt haar ei kwijt. (Foto: Eline Lohman)
Debby heeft zich toegelegd op bruidsfotografie en daarin kan zij echt haar ei kwijt. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik laat mensen hun eigen waarde zien'

Debby Elemans is niet zomaar een fotografe. Niet alleen heeft zij ook nog een baan naast haar fotografiewerk, bij de politie, ook weet zij als geen ander zich in te leven in het bruidspaar dat zij fotografeert. Debby heeft zich namelijk toegelegd op bruidsfotografie en daarin kan zij echt haar ei kwijt. Het is een mooie tegenhanger van haar werk bij de politie. Haar gevoel voor mooie momenten overbrengen op de gevoelige plaat – dat is wat Debby wil en ook nastreeft tijdens elke fotoshoot die zij maakt voor een bruidspaar op de mooiste dag van hun leven.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Debby is nu bijna tien jaar bezig als professioneel fotografe. Acht jaar geleden betrok ze een studio aan het Dok in Hardinxveld-Giessendam. Een gouden greep, want hier kan Debby zichzelf helemaal kwijt, vertelt ze vol passie. "Ik zit bij de politie, maar kon daar mijn creativiteit onvoldoende kwijt. Ik heb veel oog voor detail en sfeer; voor het mooie in het leven zo goed mogelijk belichten. Nadat mijn man jaren geleden een spiegelreflexcamera kocht, heeft hij die camera nooit meer gezien, want toen kreeg ik 'm in handen, haha. Ik begon als amateurfotograaf, bij bruiloften van familie en vrienden. Al mijn verlofdagen gingen op. Ik ben geen ondernemer, maar toen ik iemand vond die mijn boekhouding kon gaan doen, kreeg ik een steuntje in de rug en besloot ik voor mezelf te beginnen als fotografe, naast mijn baan bij de politie."

In het eerste jaar fotografeerde Debby 52 bruiloften. "Dat jaar heb ik amper geslapen! Inmiddels heb ik mijn fotografie steeds een stapje hoger getild, tot op het mooie niveau waar ik nu ben. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld. Namelijk licht – ik houd van clean en fresh met soms een romantische noot. Ik wil de emoties laten zien van een bruidspaar, van blijdschap tot ontroering. Ik ben vaak echt op jacht naar dat perfecte plaatje. Mijn passie zit in het effect dat je als fotograaf hebt op mensen en hoe blij je iemand kan maken met mooie foto's. Ik laat mensen hun eigen waarde zien. Velen kijken alleen naar hun imperfecties maar iedereen heeft een mooie kant in zich. Daar ga ik altijd naar op zoek. Ik houd van mensen. Ik vind dit een mooie balans met het andere werk dat ik doe. Ik kijk ook anders daardoor, namelijk een laag dieper. Het is veel meer dan alleen een foto maken. Vertrouwen schenken, beloftes nakomen, twijfels wegnemen. Ik zie door mijn politiewerk dingen aankomen en situaties zijn voorzichtig te voorspellen. Er gebeurt veel in mijn achterhoofd en scan voortdurend de omgeving om me heen wanneer ik foto's maak. Ik ben continu alert en daardoor ben ik wel doodmoe aan het eind van de dag. Daarna heb ik altijd even stilte nodig."

Er zijn heel drukke tijden geweest voor Debby. Geregeld ging ze samen met een weddingplanner en soms ook met haar eigen visagiste – die ook haar vriendin is - naar het buitenland voor bruidsshoots. Ze moest wat afbouwen en heeft nu een goede balans gevonden. De onderneemster wil bewust niet kiezen tussen de fotografie en haar politiewerk. "Ik wil afwisseling. Zonder een van deze twee ben ik niet meer compleet, denk ik. Ik zit 25 jaar bij de politie en dat raak je ook niet zomaar kwijt. Ik doe overigens ook nog een studie bedrijfskunde. Ik doe echt wat ik leuk vind!"

Debby Elemans maakt ook boudoirshoots. Vrouwen poseren op een sexy maar stijlvolle manier voor een fotoboekje dat ze de avond voor de bruiloft aan hun aanstaande kunnen geven. Zie de website www.debbyelemans.nl. 
 

Meer berichten