Lex van Steenis tijdens het programma. (Foto: Privé)
Lex van Steenis tijdens het programma. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Blij dat er aandacht is voor het onderwerp'

Lex van Steenis (16) uit Gorinchem was zondag 30 september te zien in het televisieprogramma 'Undercover in Nederland', waarin hij aan de kaak stelde dat je zware medicijnen zo meekrijgt van de huisarts en meerdere keren zou kunnen ophalen bij de apotheek. Zo kan fraude in de gezondheidszorg een kans krijgen, ontdekte de 16-jarige voor en tijdens het programma.

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Lex studeert journalistiek en schrijft ook af en toe artikelen voor De Merwestreek. Hij heeft nu al een passie voor onderzoeksjournalistiek, zo blijkt. Toen hij het vermoeden kreeg dat je zware medicijnen zomaar kan krijgen bij huisartsen, besloot hij zich te gaan verdiepen in het onderwerp.

"Ik kwam op het spoor van fraude in de gezondheidszorg toen ik van mijn huisarts via de mail een receptje kreeg voor een best zwaar recept, een antibioticum. Ik dacht: als ik dit uitprint, dan kan ik het gewoon meerdere keren gaan halen bij de apotheek. Natuurlijk moet je het wel zelf betalen, maar zulke doosjes medicijnen doen zo 70 euro als je het doorverkoopt, dus daarmee wordt fraude wel in de hand gewerkt."

Lex legde contact met Alberto Stegeman van Undercover in Nederland. Die besloot een item te maken over fraude in de gezondheidszorg. Lex mocht hiervoor undercover met de verborgen camera langsgaan bij apotheken. "Dat was heel spannend! Ik ging op pad met een oud recept, dat ik al eens eerder ingeleverd had. Ik kreeg inderdaad gewoon medicijnen mee. Wat na het programma mijn conclusie was? Hetzelfde als mijn vermoeden vooraf was: je kunt zware medicijnen gemakkelijk krijgen en de recepten ervan zo kopiëren als je kwaad in de zin hebt. En dat vind ik heel kwalijk, echt een landelijk probleem."

De 16-jarige kreeg veel reacties uit de uitzending, vertelt hij daags na de landelijke exposure. "Negatieve reacties, maar gelukkig ook veel positieve. Ik hoop dat apotheken in de regio er wat mee gaan doen. In ieder geval ben ik blij dat er aandacht voor het onderwerp is. Gigantisch gaaf dat Alberto wilde inspringen op dit onderwerp. Of het naar meer smaakt? Ik wil zeker meer gaan doen met onderzoeksjournalistiek, want ik vind het interessant om bepaalde zaken uit te zoeken en op de kaart te zetten. Mijn doel is gehaald: Nederland laten zien hoe makkelijk het is om medicijnen mee te krijgen. Terwijl huisartsen bepaalde medicijnen toch echt niet zomaar voorschrijven."

De 16-jarige zit niet stil en richt zijn pijlen alweer op iets nieuws om te onderzoeken. "Ik ben alweer bezig met een nieuw onderwerp. Starbucks zegt dat ze suikervrije koffie bieden aan diabetespatiënten, maar ik heb ontdekt dat hier veel suikers in zitten. Ik ben momenteel nog bezig met het uitpluizen van dit onderwerp."

Meer berichten