Donderdag 18 oktober organiseert de Historische Vereniging Sliedrecht een lezing met als onderwerp de Gouden Koets.  (Foto: Privé)
Donderdag 18 oktober organiseert de Historische Vereniging Sliedrecht een lezing met als onderwerp de Gouden Koets. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Lezing bij Griendencollege over de Gouden Koets

SLIEDRECHT - Donderdag 18 oktober organiseert de Historische Vereniging Sliedrecht een lezing met als onderwerp de Gouden Koets.

De heer Luc Eekhout is nadrukkelijk betrokken bij de volledige restauratie van dit koninklijk rijtuig en weet er boeiend over te vertellen met begeleiding van vele beelden. De Gouden Koets uit 1898 wordt jaarlijks gebruikt op Prinsjesdag voor een rijtoer naar de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. De koets is gemaakt van Javaans teakhout, bekleed met bladgoud en gebouwd door de vroegere Rijtuigenfabriek van de Gebroeders Spijker in Amsterdam. De Gouden Koets is een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan Koningin Wilhelmina. Het geld kwam bijeen van buurtverenigingen, met name uit de volkswijk Jordaan.

Koningin Wilhelmina wilde echter geen geschenk ter gelegenheid van haar inhuldiging accepteren en nam daarom een dag later, op 7 september 1898, de koets in ontvangst bij het toenmalige Paleis voor de Volksvlijt (door brand verwoest in 1929) in Amsterdam. Het onderwerp is ook interessant voor jongeren die bijvoorbeeld zoeken naar een onderwerp voor een spreekbeurt op school.  

De lezing wordt gehouden in de aula van het Griendencollege, donderdag 18 oktober a.s. Zaal open 19:00 uur, aanvang lezing 19:30 uur. Toegang voor leden van de Historische Vereniging Sliedrecht gratis. Niet leden zijn welkom en betalen € 2,50 of worden meteen lid.

Meer berichten