Het Bonkelaarhuis werd vorige week officieel geopend. (Foto: Yvonne Vogel)
Het Bonkelaarhuis werd vorige week officieel geopend. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

'Een plek voor alle Sliedrechters'

Sliedrecht - Medewerkers waren er al enige weken aan de slag, maar de officiële opening van Het Bonkelaarhuis stond vorige week woensdag op de agenda. Onder grote belangstelling werd de plek waar alle diensten op het gebied van jeugd en gezinshulp, zorg en welzijn en werk en inkomen samenkomen, feestelijk geopend.

Door Yvonne Vogel

Wethouder Hanny Visser-Schlieker liet weten zo trots als een pauw te zijn. "In 2014 wisten we nog niet hoe een en ander er op dit gebied uit zou komen te zien. Nu, slechts vier jaar later, is Het Bonkelaarhuis een feit. Het moet een plek zijn voor alle Sliedrechters, van min 9 maanden tot aan 100 jaar. Bij iedere levensfase horen andere behoeftes en spelen andere vragen. Waar voorheen diensten binnen het domein Sociaal, Zorg en Welzijn werkten vanaf verschillende locaties, is alles nu ondergebracht binnen Het Bonkelaarhuis. Dat versterkt de samenwerking. Met de meest uiteenlopende vragen kun je bij hulpverleners terecht. Dat hoeft niet eens meteen over grote problemen te gaan. Advies of even een duwtje in de goede richting kan net zo goed. Omdat alles nu is ondergebracht onder een dak, kan er efficiënter worden gewerkt. Je wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd."

"Het draait in Het Bonkelaarhuis om de mensen. Het is niet voor niets dat er hier op de gevel geen enkele naam van een organisatie is te vinden. Namen van instanties zijn ondergeschikt aan de taak die er ligt om er te zijn voor alle Sliedrechters. Medewerkers hebben recht op een mooie werkplek. Ik denk dat ze die hier, op een centrale locatie binnen de gemeente, hebben gevonden. Alle voorwaarden zijn gecreëerd om met plezier aan de slag te gaan met elkaar."

Maar Visser-Schlieker benadrukte daarnaast dat medewerkers in het kader van de Wmo ook Het Bonkelaarhuis voldoende uit zullen komen. "Naar buiten gaan, om gesprekken te voeren en hulpvragen in te vullen, blijft ook ontzettend belangrijk. Juist ook als het gaat om de best mogelijke vorm van zorg en welzijn bieden."

Na een dankwoord voor onder meer de ontwerper, projectleider en kunstenares Marleen Modderkolk (tevens maatschappelijk werkster), had de wethouder ook een pluim voor haar collega Hans Tanis en oud-collega Len van Rekom. "We zeiden tegen elkaar: 'het zit niet in de begroting, maar Het Bonkelaarhuis is zo belangrijk dat het er moet komen'. Veel verschillende partijen hebben zich daarna hard gemaakt voor de realisatie."

Als initiatiefnemer had de gemeente nog een cadeau voor de gebruikers van Het Bonkelaarhuis: een cadeaubon voor een klimboom, voor alle kinderen in Sliedrecht. Zodra het plein voor het huis wordt opgeknapt, kan deze wens worden gerealiseerd. Pamela van der Kruk, directeur SWS, toonde zich een tevreden gebruiker van Het Bonkelaarhuis. "Met elkaar werken we nu nog beter samen voor optimale ondersteuning op allerlei mogelijke manieren."

Meer berichten