John de Gelder in zijn galerie. (Foto: Privé)
John de Gelder in zijn galerie. (Foto: Privé) (Foto: )

John de Gelder zoekt altijd naar talent

John de Gelder houdt zich al jarenlang bezig met producties in fotografie en andere kunst. Met de opening van zijn galerie Friends of Art in de Graanbuurt in Giessenburg is niet alleen werk van hemzelf en van kunstenaars binnen het kunstcollectief te zien, maar sinds kort ook van talentvolle kunstenaars uit de regio. 

Door Eline Lohman

GIESSENBURG – Drie jaar geleden begon John de galerie. "Ik ken aardig wat kunstenaars, omdat ik de fotografie en reclamevormgeving van hun werk verzorg. Mede daardoor breidde de expositie in mijn studio-atelier zich uit met de presentatie van kunst uit hun collecties. De uiteenlopende mix aan werk trok behoorlijk de aandacht van het publiek met de start van Friends of Art tot gevolg. Mooi om dit initiatief verder te zien uitgroeien met de galerie in Giessenburg als thuisbasis. De keuze om in het historische pandje in de Graanbuurt een galerie te openen heeft al tot mooie ontmoetingen geleid."

Kwaliteit en eigenheid, dat is waarin iedere kunstenaar binnen de groep zich onderscheidt. "Ieder heeft een sterke eigen identiteit," merkt John. "De een uit zich in realistische voorstellingen en de ander werkt meer abstract. We zoeken deze verscheidenheid in ons aanbod. Kunstenaars hebben volledig de vrijheid om hun eigen fantasie neer te zetten. Ik laat werk van een aantal vaste kunstenaars zien, maar blijf op zoek naar talenten uit de regio. En met succes, want sinds kort hebben we twee nieuwe kunstenaars binnen onze groep mogen begroeten." Dat talent vindt John in Lianne van der Plaat uit Hoogblokland, die stillevens in olieverf op paneel maakt volgens de oude, klassieke methode. En in Wilma de Koster uit Spijk, die realistische dierenportretten maakt in acryl en olieverf. Beide kunstenaars exposeren in de galerie van John. 

John zelf houdt zich bezig met nieuwe uitdagingen binnen de fotografie en met het maken van sculpturen in brons. "Ik maak filmische beelden, veelal met een magisch realistische toon: het scheppen van een nieuwe wereld. Oude culturen vormen voor mij een bron van inspiratie die ik zo treffend mogelijk wil vastleggen, in beeld en in sculpturen in brons."

Maar John vindt het ook heerlijk om in zijn galerie in Giessenburg te vertoeven. "Ik woon in Giessenburg, dus kende de Graanbuurt. Hier hóórt toch kunst, vind je niet?" vraagt hij lachend. "Het is een perfecte locatie, zo in dit straatje met die leuke geveltjes. Heel sfeervol en gemoedelijk, precies wat ik zocht voor mijn galerie."

Kunstenaars die hun talenten willen laten zien bij galerie Friends of Art kunnen zich melden bij John de Gelder, via galeriefriendsofart@gmail.com.

Meer berichten