Cora de Kok uit Hardinxveld-Giessendam heeft al zo lang zij zich kan heugen een passie voor textiel. (Foto: Eline Lohman)
Cora de Kok uit Hardinxveld-Giessendam heeft al zo lang zij zich kan heugen een passie voor textiel. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Borduren is schilderen met naald en draad'

Cora de Kok uit Hardinxveld-Giessendam heeft al zo lang zij zich kan heugen een passie voor textiel. Al vele jaren maakt zij kunst met dit materiaal. Van borduren op een foto tot en met kleding – Cora heeft een ontwikkeling doorgemaakt op kunstgebied en beleeft periodes waarin zij veel bezig is met het een en later weer met het ander. Momenteel zit ze in een periode waarin de vrouw centraal staat in haar textielwerk. Wat haar onderwerp ook is, Cora wil graag een verhaal maken met haar kunstwerken.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Textiel is letterlijk en figuurlijk altijd de rode draad in het werk van Cora. Dat is altijd al zo geweest, vertelt zij in haar atelier. "Al van kleins af aan was ik de beste in borduren. En je moet doen waar je goed in bent, dus ik besloot de opleiding textiele werkvormen te gaan volgen. Ik heb jaren lesgegeven. Zelf iets maken vind ik prachtig. Zoals tekenen, borduren en stof versieren. Ik wil graag een verhaal maken, zodat er een heel klein laagje achter een werk zit."

De Hardinxveldse pakt er wat werken bij. Zoals een grote zwart-witfoto van haar oude vrijgezelle tante An, die naast een grote hond op de foto staat. De hond is met groene draad geborduurd door Cora, zodat deze eruit springt. "Ik vind het leuk om iets net even anders te doen en er een eigen draai aan te geven, vandaar dat de hond groen geworden is. Waarom oude foto's? Omdat ik van geschiedenis houd. Maar ik houd ook van het nu. Borduren op oude foto's doe ik vaak. Eerst borduurde ik op de naaimachine, maar tegenwoordig doe ik dit met de hand. Vind ik heel rustgevend. Borduren voelt lekker om te toen; er groeit iets in je handen. Eigenlijk is het schilderen met naald en draad. Leuk ook om al die steken te ontdekken. Zelfs met de kruissteek kun je alle kanten op gaan. Je kunt grote steken maken, kleinere."

Cora doet veel mee aan exposities. "Dat geeft me een doel. Ik exposeer door het hele land en ook veel in de regio. Wanneer mijn werk te zien is in Zeeland – dat gebeurt geregeld – vind ik dat geweldig. Ik merk dat ze daar echt oog hebben voor textiel, omdat ze meer back to basic zijn en dan open staan voor handwerk, denk ik. Ze vinden het leuk dat mensen zich uiten in een of andere kunstvorm. Maar ik exposeer ook heel graag in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld."

Er wordt een klein werk met vogels van textiel tevoorschijn gehaald. Het is Cora's eerste werk, 40 jaar oud. "Ik ontwikkel me graag, zodat het werk dat ik maak steeds anders is. Mijn werk is een visualisering van mijn gedachten en beelden. Ik heb ook een tijd kleding gemaakt, of vleugels van papier. Ik heb gesjabloneerd en ingestikt, ik heb een tijd koper in mijn werk gebruikt. Heel divers dus. Momenteel heb ik als onderwerp in mijn werk 'de vrouw'. Omdat ik de vrouw heel boeiend vind."

Voor meer informatie zie de website www.coradekok.com.
 

Meer berichten