Janny van der Linden uit Sliedrecht is vrijwilligerscoördinator bij verpleeghuis Waerthove bij Rivas. (Foto: Eline Lohman)
Janny van der Linden uit Sliedrecht is vrijwilligerscoördinator bij verpleeghuis Waerthove bij Rivas. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Fijn om gezien en gehoord te worden'

Janny van der Linden uit Sliedrecht is vrijwilligerscoördinator bij verpleeghuis Waerthove bij Rivas. Ze matcht vrijwilligers met hulpvragen en heeft daar veel passie voor. Het maakt niet uit of iemand een uurtje per maand zich inzet voor anderen of meerdere uren per week – alle vrijwilligers zijn welkom bij Rivas, want alleen al voor de activiteiten die er gehouden worden, zijn veel helpende handjes nodig om bewoners naar die activiteiten te brengen. Zelf doet Janny ook vrijwilligerswerk, omdat je daar volgens haar niet alleen iemand mee helpt, maar er ook nog eens veel voor terugkrijgt.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Bij Janny komen de aanvragen binnen van mensen die wel een vrijwilliger kunnen gebruiken, vertelt zij. "Bijvoorbeeld van iemand die graag eens naar buiten zou willen voor een wandeling maar dit niet alleen kan doen. Ik kijk dan in mijn bestand; soms vraag ik bestaande vrijwilligers of zij wat voor iemand kunnen betekenen. Verder begeleid ik nieuwe vrijwilligers. Nieuwe mensen krijgen altijd een kennismakingsgesprek en een informatieboekje. Ook krijgen ze een rondleiding bij Waerthove. Vervolgens kijk ik of iemand geschikt is als vrijwilliger voor een bepaalde vacature. Iemand moet namelijk wel bij de vacature passen. Ik probeer een goede match te vinden. Wil iemand graag voorlezen aan een bewoner, dan ga ik kijken of ik een bewoner kan vinden die voorgelezen wil worden. Wil iemand op de rolstoelbus rijden als vrijwilliger, dan zorg ik ervoor dat hij of zij een ritje meerijdt in die bus, om zelf te ervaren hoe het is."

De taken van Janny gaan nog verder. Is een vrijwilliger jarig of is het de Dag van de Vrijwilliger, dan regelt de Sliedrechtse een attentie. Janny is al meer dan tien jaar vrijwilligerscoördinator en vindt het nog altijd 'super' om deze functie uit te voeren. "Mensen hebben veel behoefte aan vrijwilligers. Iedereen vindt het fijn om gezien en gehoord te worden. Veel activiteiten zouden niet kunnen plaatsvinden als er geen vrijwilligers zijn. Neem nu het koor bij Waerthove. Alle mensen moeten gehaald en gebracht worden van hun kamer. Dan heb je veel vrijwilligers nodig; we zijn dan ook erg blij met hun hulp en inzet. Hetzelfde geldt voor de zondagsdiensten."

Wie zich aanmeldt als nieuwe vrijwilliger, kan kiezen uit heel wat taken bij Waerthove. Ze kunnen helpen bij de afdeling herstel en revalidatie, bij fysiotherapie voor het halen en brengen van bewoners, in het restaurant, bij workshops, bij het ontbijt, het vervoer en ga zo maar door. Ook kunnen vrijwilligers wandelen met bewoners of als ze affiniteit hebben met de doelgroep, helpen bij de palliatieve zorg. Soms worden er workshops gegeven aan vrijwilligers voor bijvoorbeeld kleinschalige zorg.

"Een uurtje helpen betekent vaak al heel veel voor mensen. Ze kijken er naar uit dat er een vrijwilliger over de vloer komt. Het hoeft niet altijd heel veel of groots te zijn. Maar het is nog steeds moeilijk om nieuwe mensen te vinden. Velen werken en daarbuiten hebben mensen vaak ook andere verplichtingen."

Janny is ook druk, maar doet zelf ook vrijwilligerswerk, bij De Wieken en De Markt in Papendrecht, ook in de zorg. "Zelf wil ik ook een steentje bijdragen. Soms denk ik: ik heb geen zin, maar als je ziet dat iemand blij wordt van jouw aanwezigheid, dan vind ik dat zo fijn. En wat kost het me nu eenmaal aan tijd? Je krijgt er echt iets moois voor terug."

Met name op de afdeling De Alblas, waar kleinschalige zorg geboden wordt, zijn nieuwe vrijwilligers welkom. Wie interesse heeft om vrijwilliger bij Waerthove te worden, kan mailen naar Janny van der Linden, j.van.der.linden@rivas.nl. 
 

Meer berichten