Foto: pr

Raad wil plaquette omgekomen Joodse inwoners meer in het zicht

Sliedrecht - In de gemeenteraadsvergadering is dinsdagavond 30 oktober een raadsbreed ingediende motie aangenomen waarin het college werd gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken de plaquette met namen van omgebrachte Joodse inwoners op een toegankelijke plaats in Sliedrecht te hangen.

Het idee van deze motie ontstond tijdens Kerstavond 2016. Voor het eerst in Sliedrecht werden er lichtjes bij de oorlogsgraven geplaatst. Vanuit de gemeenteraad van gemeente Sliedrecht waren Anton van Rees van de PvdA en Ria de Mul van de SGP-ChristenUnie daarbij aanwezig. Samen bedachten zij dat het mooi zou zijn als de plaquette die in de bovengang van het Raadhuis hangt en waarop de namen genoemd worden van de omgebrachte Joodse inwoners in WO II op een meer zichtbare plaats in Sliedrecht zou hangen.

Dit heeft geresulteerd in de motie Eervol in het zicht, welke door alle fracties is ingediend en unaniem is aangenomen. In deze motie is gevraagd aan het college om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van verplaatsing van de plaquette naar een openbare en toegankelijke plaats in Sliedrecht. Ook is de verwachting uitgesproken dat het college bij dit onderzoek lokale organisaties betrekt, zoals het bestuur van de Dijksynagoge Sliedrecht en de Stichting Struikelstenen Sliedrecht.

Meer berichten