Gert-Jan Bergwerf presenteert opnieuw de Merweradio Top-100.
Gert-Jan Bergwerf presenteert opnieuw de Merweradio Top-100. (Foto: Nanda van Heteren)

Luisteraars bepalen Merweradio Top-100

Sliedrecht - December is de maand van de muzieklijstjes, ook op Merweradio. Sliedrechters Gert-Jan Bergwerf (48) en Remko van Voorst (44) praten normaliter het radioprogramma Berg & Ko aan elkaar tijdens het Shockcafé, maar vrijdag 14 december van 14.00 uur tot middernacht presenteren zij de tweede editie van de Merweradio Top-100 Aller Tijden.

Door Nanda van Heteren

Stichting Merweradio, de lokale omroep van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam, is sinds 1991 actief. De inwoners van beide dorpen worden via online kanalen, radio- en televisieprogramma's op de hoogte gehouden van wat er speelt in hun buurt.
Wie zijn muzikale hart wil ophalen, is op vrijdagavond bij de radiozender aan het juiste adres. Er zijn verschillende programma's die door diverse deejays worden gepresenteerd. Sinds 2017 maken Gert-Jan Bergwerf en Remko van Voorst onderdeel uit van de vrijdagavondploeg. Bergwerf is een muziekkenner en Van Voorst is muzikant. De avond wordt door de heren gepresenteerd, maar de hele vrijdagavond draagt zijn steentje bij.

Succes

Bergwerf: "Vorig jaar was een doorslaggevend succes. Op straat werden we op de uitzending aangesproken, kregen complimenten. Een dag na die show wisten we dat er een tweede editie moést komen." De Sliedrechter ziet het zelf als voorgerecht op de twintigste editie van de NPO Radio 2 Top 2000. "Hun lijst ziet er grotendeels door de jaren heen hetzelfde uit. Onze lijst is democratisch door een puntentelling via programma Excell. Wij kijken écht waar mensen op stemmen. Het is ontzettend leuk om te doen en geeft heel veel voldoening."

Top-5

Het samenstellen van de lijst werkt als volgt: stemmers geven hun top 5 (in die volgorde) door. De nummer 1 op dat lijstje krijgt vijf punten tot en met de nummer 5 die één punt krijgt.

"Daarna rolt er een lijst uit. Vorig jaar konden mensen hun top-3 doorgeven, nu is er voor vijf nummers per persoon gekozen."

In zijn eigen top-5 staan onder andere November Rain van Guns N' Roses (1991), Bon Jovi's Wanted Dead Or Alive (1986) en Comfortably Numb van Pink Floyd uit 1979. "Maar het gaat natuurlijk niet alleen over welke muziek ik goed vind. Momenteel hebben als zo'n driehonderd mensen gestemd. Veel van hen komen uit Sliedrecht, maar ook bekende deejays van Radio 2, mensen uit Zuid-Afrika, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika."

Kartel

Hoewel iedereen vrij is om te stemmen, zag Bergwerf bij een lokale virtuoze band wel dat ze allemaal op hun nummer van zichzelf hebben gestemd. "Dat is kartelvorming, dat kunnen we niet tolereren." Tot en met 30 november kan elke stemmer zijn/haar top 5 doorgeven via bergwerf@gmail.com.

Meer berichten