De Syrische statushouder Mahmoud Sahyooni ondertekent een arbeidscontract bij BM van Houwelingen. (Foto: pr)
De Syrische statushouder Mahmoud Sahyooni ondertekent een arbeidscontract bij BM van Houwelingen. (Foto: pr) (Foto: pr)

'We hebben te maken met een vakman'

Sliedrecht/Hardinxveld - Mahmoud Sahyooni plaatste op donderdag 1 november vol trots zijn handtekening onder zijn arbeidscontract bij BM Onderhoud & Renovatie (BM van Houwelingen) uit Hardinxveld-Giessendam. Door een tip van de Melsongroep werd Mahmoud een half jaar geleden geïntroduceerd bij de Sociale Moestuin in Sliedrecht. Baanbrekend en de Werkclub zochten een taal-werk-stage met timmermanswerk voor deze Syrische statushouder, die bijna 4 jaar in Nederland woont.

Sahyooni kwam zes maanden lang vanuit Hendrik-Ido-Ambacht bijna elke dag naar de Sociale Moestuin in Sliedrecht. "Hij volgde op de Sociale Moestuin Sliedrecht taalles, hielp mee op de tuin maar liet vooral zijn kwaliteiten als timmerman zien. Hij repareerde van alles", vertelt Mirjam Lankreijer, voorzitter van de Sociale Moestuin. "Van het vervangen van slechte vloerdelen tot aan het repareren van de kapot gewaaide parasol. Dat we hier te maken hadden met een echte vakman werd ons al snel duidelijk. Mahmoud was in Syrië eigenaar van een timmerbedrijf met zo'n honderd man personeel. Door de oorlog en zijn vlucht met het gezin naar Nederland moest hij dit bedrijf achterlaten. Of iemand voldoet aan de eisen die wij in Nederland graag stellen aan werknemers heeft vaak te maken met een goede arbeidsethos, waaronder op tijd komen en je best doen. Als je daarnaast ook nog echt kwaliteit levert, dan vergroot je echt je kansen, ook al is je Nederlands nog niet zo sterk", zegt Lankreijer.

Timmerman

Toen zijn stage bij de moestuin bijna ten einde was, mailde de Moestuin naar Tablis Wonen met de vraag of ze nog een goede timmerman zochten. Via Tablis is deze mail bij BM van Houwelingen terecht gekomen. Het bedrijf was geïnteresseerd, heeft hem goed opgevangen en begeleidde hem drie weken tijdens het werken binnen het bedrijf. Sahyooni werkte onder meer in Sliedrecht mee aan het renovatieproject in de Merelstraat.
Tussen Sahyooni en het bedrijf was er direct een goede klik. En door zijn vakkennis en loyaliteit werd hem een contract aangeboden. Rokus de Bondt (directeur BM Onderhoud& Renovatie) bood hem een mooie bos bloemen aan.

De Bondt gaf Sahyooni nog mee: "Het is wel belangrijk dat je aan de taal blijft werken om goed mee te draaien in het bedrijf. En de taal leer je het beste om te praten met collega's op de werkvloer."  

Verrassing

Vrijwilligers van de Sociale Moestuin verrasten Sahyooni om bij dit feestelijke moment van de ondertekening aanwezig te zijn. Sahyooni was heel blij met de overeenkomst. "Het geeft mij de kans op een beter leven!"

Meer berichten