Ambulancehulpverleners uit Zuid-Holland Zuid bekijken in 2017 de tasjes met bloedstelpende middelen voor gebruik na terreuraanslagen, binnenkort volgen de kogelwerende vesten.
Ambulancehulpverleners uit Zuid-Holland Zuid bekijken in 2017 de tasjes met bloedstelpende middelen voor gebruik na terreuraanslagen, binnenkort volgen de kogelwerende vesten.

Levensreddende vesten voor ambulancepersoneel ZHZ

Regio - Ook het ambulancepersoneel in de regio Zuid-Holland Zuid krijgt scherf- en steekwerende vesten aan boord van de ambulances. "Ze komen rond het voorjaar van 2019", zegt directeur Hans Janssen. "We zijn nu in overleg met diverse leveranciers."

Deze week maakte de ambulanceregio Zuid-Limburg als eerste bekend dergelijke vesten in gebruik te nemen. Daarbij ontstond landelijk enige verwarring en zelfs verbazing: is het werk op de ambulance dan zo gevaarlijk geworden door agressieve omstanders en patiënten?

Janssen: "Nee. En ons personeel zal die vesten ook zeker niet continu gaan dragen, al is ieder voor zich daar wel vrij in. Maar de reden dat alle ambulanceregio's dit veiligheidsmiddel binnenkort aanschaffen, is een heel andere. Je moet het zien in de context van terroristische aanslagen, zoals die in Brussel in 2016." Vorig jaar heeft de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid haar ambulances ook al voorzien van 'terreurtasjes' met extra middelen om grote bloedingen bij patiënten te stelpen. Janssen: "Bij de bom- en andere aanslagen de afgelopen jaren in Europa is steeds weer gebleken dat de meeste slachtoffers van terreurgeweld bezwijken aan groot bloedverlies, door afgerukte ledematen of grote open borst- en buikwonden. Het snel stoppen van de bloeding kan dan levensreddend zijn."

Een volgende stap die in hetzelfde licht moet worden bezien, legt Janssen uit, is het verhogen van de eigen veiligheid met de genoemde vesten. "De wijze van hulpverlening na een aanslag is anders, omdat onze veiligheid in de chaos nadat een bom is afgegaan nooit volledig gegarandeerd kan worden. Er zal altijd een gebied zijn waar gewonden liggen, maar waar wij ook nog enig risico lopen. In de vertrekhal op de luchthaven Zaventem is bijvoorbeeld tijdens de eerste hulpverlening in 2016 nog een derde bom 'op scherp' blijven staan, zonder dat iemand dit wist. Als die alsnog was afgegaan, was dit rampzalig geweest voor de opgetrommelde hulpverleners."

In dergelijke situaties zal een ambulancebemanning voortaan met beschermende vesten naar binnen gaan. Janssen: "Bij relletjes op straat of bijvoorbeeld in een dreigende situatie na een schietpartij kan ons personeel de vesten natuurlijk ook gebruiken, naar eigen inzicht. Je hebt ze toch bij je immers. Maar in reguliere situaties gaan we in principe altijd pas naar binnen of naar de patiënt toe, nadat de politie ons het 'sein veilig' heeft gegeven. Het probleem bij terrorisme is dat het 'sein veilig' eigenlijk nooit met zekerheid gegeven kan worden."

Meer berichten