Zaterdag 24 november komt Sinterklaas aan in Boven-Hardinxveld. Een van de drijvende krachten achter deze intocht is Elma Both uit Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman)
Zaterdag 24 november komt Sinterklaas aan in Boven-Hardinxveld. Een van de drijvende krachten achter deze intocht is Elma Both uit Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Kinderen sluiten je in de armen'

Zaterdag 24 november komt Sinterklaas aan in Boven-Hardinxveld. Een van de drijvende krachten achter deze intocht is Elma Both uit Hardinxveld-Giessendam. Zij ontfermt zich over de onmisbare vrijwilligers die in de Pietenpakken kruipen, zorgt dat iedereen een pak heeft, strijkt kragen en houdt zich bezig met de planning en de financiën. Blije kindergezichten zien op de dag zelf: daar doet Elma het allemaal voor. Daarom vindt zij het niet erg dat ze vanaf mei al bezig is met de voorbereidingen voor de intocht, samen met andere bestuursleden van de Stichting Intocht Hardinxveld-Giessendam.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Een paarsgroen Pietenpak ligt voor Elma op tafel. Ze is bezig om het in te nemen, want het is haar eigen pak en ze is afgevallen. "Ik dacht: ik begin er maar vast mee, want er is de komende tijd nog genoeg te doen," vertelt Elma op een woensdag begin oktober. "Ik heb een hele voorraad Pietenpakken liggen, voor vrijwilligers die zelf geen pak hebben. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een eigen pak. Verder zorg ik ervoor dat Sinterklaas een pak heeft, strijk ik de pakken en maak ik de baard op. Ik strijk kragen, zorg voor schmink voor de Pieten en regel maillots."

Alsof het nog niet genoeg is, is Elma ook verantwoordelijk voor het werven van de Pieten. "Vrijwilligers zijn er gelukkig genoeg de laatste jaren. Het gaat zelfs zo goed, dat er een reservelijst is. Inmiddels vormt de totale groep van 100 vrijwilligers – waarvan er 25 tot 30 Piet spelen - een hechte groep; sommigen zijn er net als ik al 18 jaar bij. We hebben veel lol met elkaar en zijn één grote familie. Dat is ook altijd te zien op de vrijwilligersavond begin november. Iedereen is blij elkaar weer te zien en er hangt een goede sfeer. Mensen die verhuisd zijn uit Hardinxveld, komen soms speciaal terug naar het dorp om Piet te spelen. Dat zegt toch wel wat." Verkeersleiders zijn nog wel nodig, zij kunnen mailen naar sinthvd@gmail.com.

Zelf is Elma 24 november voor de 18e keer Piet. "Geweldig om te doen. Kinderen zijn zo vertederend. Je krijgt zoveel onvoorwaardelijke liefde van kinderen; ze sluiten je echt in de armen." Vrijwilligers krijgen allerlei tips van Elma om de intocht zo goed mogelijk te laten verlopen. "Ik bereid mijn Pieten goed voor. Zij lopen twee aan twee vanwege de veiligheid en verder geef ik hen mee dat ze altijd moeten lachen, niet moeten gooien met pepernoten maar deze in de handen van de kinderen moeten doen en dat ze altijd door de knieën moeten gaan bij kleinere kinderen. We maken er met elkaar een feestje van! En ja, dat lukt vaak wel."

Er gaat veel tijd in de voorbereidingen zitten, volgens de Hardinxveldse. "In mei beginnen de vergaderingen en begin november bereid ik de pakken voor. Waarom ik dit allemaal doe? Toen ik destijds hoorde dat de Sint niet meer aankwam in Boven-Hardinxveld, vond ik dat zo jammer. Je hebt hier water, dat kan toch niet beter? Toen heb ik samen met Alie Kroon iets opgezet, in 14 dagen tijd. Daarna ben ik ermee doorgegaan. Als je die bekkies van die kinderen ziet, dan denk je: ik kan die kinderen toch niet teleurstellen? Daar doen we het allemaal voor."

Het verhaal voor Sint en zijn Pieten ligt alweer klaar voor 24 november. Een zwaar verliefde Piet wil een klok van de kerktoren vooruit zetten om sneller bij zijn liefje te kunnen zijn. Maar de Sint heeft nog een verrassing in petto… De Sint komt om 10.15 uur aan bij de aanlegsteiger van de veertaxi in Boven-Hardinxveld en daarna gaat de groep lopend naar De Lange Wei.
 

Meer berichten