Nannie, Ditty en Marianne behalen resultaten bij Be There.
Nannie, Ditty en Marianne behalen resultaten bij Be There. (Foto: Yvonne Vogel)

Afvallen: meer sporten, bewuster eten

Sliedrecht - Wie wil afvallen, moet juist wél koolhydraten blijven eten. Dat is de overtuiging van gewichtsconsulente Bernadette Brus. Zij gelooft niet in het rigoureus schrappen van etenswaren als pasta, rijst, aardappelen en brood. Andere eetgewoonten aanleren en meer bewegen staat centraal bij de zelf ontwikkelde cursus Slim…..afvallen. De goede resultaten die deelnemers er bij BE THERE mee behalen, sterkt haar in die overtuiging. Met 'De week van de Suiker' wil Bernadette daarom van 26 tot en met 30 november een tegengeluid laten horen.

Door Yvonne Vogel

Gedurende die week zullen er verschillende activiteiten en lezingen op stapel staan. Zo geeft een afgevaardigde van apotheek Hoogland een presentatie over de relatie tussen medicatie en wel of niet sporten. "Bijvoorbeeld in relatie tot diabetes type 2. Maar we gaan in de actieweek ook in op het belang van de inname van voldoende koolhydraten. Ik zie om mij heen te veel diëten en methodes waarbij die bij de wens om af te vallen als eerste worden geschrapt. In mijn ogen ten onrechte."

Volhouden

Cursisten Nannie, Ditty en Marianne kozen bewust voor Slim…..Afvallen, omdat zij een drastische beperking van koolhydraten niet zagen zitten. "Dat leek mij op de langere termijn niet vol te houden," zegt Nannie. Zij was te zwaar en had een te hoog cholesterol. "Ik wilde liever niet aan de medicijnen, dus besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Door meer te bewegen en het afvaltraject in te gaan, bleek mijn cholesterolwaarde na drie maanden al een heel punt gezakt. Dat motiveert om door te gaan. Vroeger nam ik nooit een bak koffie zonder een of meerdere koekjes. Ik ben nu eenmaal een zoetekauw. Maar donker brood vind ik ook heerlijk, of yoghurt met wat abrikoosjes erdoor. Vroeger volgde ik een dieet waarbij ik per dag 1200 calorieën mocht. Ik viel dan wel af, maar de kilo's kwamen ook steeds terug. Nu eet ik 2300 calorieën per dag en val ik gestaag af. Dat kan, omdat ik er ook goed bij sport."

Verschuilen

Ditty was ook al een tijd trouw in de sportschool te vinden, maar had naar eigen zeggen 'niet altijd een handdoekje nodig'. Nu sport ze intensiever én volgt ze de cursus om af te vallen. "Ik dacht altijd: 'Dat is op oudere leeftijd niet meer te doen. Totdat ik het verhaal van Jannie hoorde. Die was met Slim…..Afvallen in een jaar tijd ruim 27 kilo kwijt. En ze is ouder dan ik, dus achter mijn leeftijd kon ik mij toen niet meer verschuilen. Van Bernadette leerde ik dat ik te weinig hoofdmaaltijden at, waardoor ik tussendoor wat meer snoepte. Niet eens extreem, maar vijf dropjes per dag zijn er toch 35 in de week. En soms dacht ik dat producten gezond waren en bleken ze het helemaal niet te zijn."

Etiketten lezen

Nannie vult aan: "Versgeperste sinaasappelsap bijvoorbeeld. Ik weet nu dat ik veel beter gewoon een sinaasappel kan nemen." Die bewustwording is er ook bij Marianne. "Ik lees tegenwoordig in de supermarkt etiketten van producten. Daar word je flink wijzer van. Worst, kaas en wijn zijn mijn grootste valkuilen. Dat moet minder. Twee blokjes kaas in plaats van zes en een volkorentoastje erbij en na een slok wijn een slok water. Ik denk er meer bij na. Voorheen at ik vrij gedachteloos. Nu bewuster, en mijn smaak is veranderd. Op vrijdag halen ze thuis altijd patat. Ik vind het niet eens meer lekker ruiken. Het kost daarom geen enkele moeite meer om op zo'n moment voor een Mexicaanse salade te kiezen."

Meer berichten