Klassieke muziek loopt als een rode draad door het leven van musicus Hans Houtman uit Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman)
Klassieke muziek loopt als een rode draad door het leven van musicus Hans Houtman uit Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Subtiliteit van klassieke muziek boeit me'

Klassieke muziek loopt als een rode draad door het leven van musicus Hans Houtman uit Hardinxveld-Giessendam. De passie hiervoor werd al op jonge leeftijd aangewakkerd en ook vandaag de dag is klassieke muziek niet meer weg te denken uit het leven van Hans. Het begon allemaal met een harmonium, waarop de Hardinxvelder muziek begon te ontdekken. Na een studie op het conservatorium houdt Hans zich nu onder meer bezig met orgel- en koormuziek in en buiten de regio, zoals in Hoornaar en Gorinchem. Geregeld is hij ook van de partij bij een concert.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Door zijn moeder kwam Hans in aanraking met klassieke muziek, vertelt hij, met naast zich een grote, zwarte vleugel. "Al vanaf mijn zesde jaar vond ik muziek van Bach en Händel heel mooi. Dat was wel bijzonder voor die tijd. Muziek moet je raken en ik merkte dat ik niet zo hield van popmuziek. Die vond ik toen vrij hard en zakelijk, voor mijn gevoel. De subtiliteit en de sfeer van klassieke muziek vond ik wel heel boeiend."

Hans groeide op met klassieke muziek. Hoewel dat volgens hem niet automatisch betekent dat hij de muzieksoort daarom zo mooi vond. "Mijn moeder luisterde veel Bach-cantates. Mijn broertje houdt helemaal niet van klassieke muziek en mijn zus juist weer wel. Zelf werd ik pas echt geïnspireerd door een klasgenootje op de basisschool, met wie ik nog steeds contact heb. Zij studeerde op haar piano en ik luisterde. Thuis hadden we geen geld voor een instrument – jammer dat ik niet eerder kon beginnen met het bespelen van een instrument. Rond mijn 12e kregen we via een oom een harmonium. Daar ben ik op gaan oefenen, tot we uiteindelijk toch een goedkoop instrument konden lopen."

Dat werd een orgel, een van de voorliefdes van Hans. Gaandeweg ging hij er ook bij zingen. Toen hij op de middelbare school gesprekken voerde met zijn docent muziek – Hans zat inmiddels vier jaar op muziekles – leek het hem 'heel gaaf' om meer met klassieke muziek te gaan doen. "Die docent luisterde een keer naar mijn orgelspel en merkte dat ik muzikaal was. Die wilde dat ik meer aan mijn techniek ging werken, als voorbereiding op het conservatorium. Ik nam orgel-les en ook nog pianoles. Die pianoles kreeg ik van Peter Oud, die ik als mijn muzikale vader zie. Hij heeft mij muzikaal bijgebracht wat al in mij zat. Ik heb nog steeds contact met hem."

Hans ging naar het conservatorium in Rotterdam, voor een studie orgel en kerkmuziek, met als bijvak piano. "Ik voel me altijd een beetje een fossiel," lacht Hans. "Ik vind iets mooi dat uit oude tijden is, namelijk orgel en koormuziek. Veel mensen denken dat een orgel vooral zwaarmoedige klanken voortbrengt, maar dat is helemaal niet zo. Ik kan de klankkleuren van een orgel enorm waarderen. Je kunt er namelijk zoveel mee variëren – je kunt er alle emoties in kwijt."

Tegenwoordig musiceert Hans in de hele regio. Hij bespeelt orgels, dirigeert bij koren en is artistiek leider van Stichting Musica Aeterna, die zich inzet voor het bekender maken van klassieke muziek. Lukt dat ook? "We zien dat het steeds drukker wordt bij concerten van klassieke muziek, dus ja, ik denk wel dat dat lukt. Dat is mooi om te zien."

Hans Houtman heeft meegedaan aan allerlei muziekconcoursen en in de regio is hij ook actief. Zo is hij betrokken bij een concert dat op 16 februari in Hoornaar wordt gehouden. Het projectkamerkoor Capella Musica Aeterna houdt dan een psalmenconcert. Zie ook de website www.hanshoutman.nl voor meer informatie.
 

Meer berichten