Erna Dijkstra (54) uit Sliedrecht heeft een boek geschreven, 'Ontdek de sleutel naar een gezonde leefstijl'. (Foto: Privé)
Erna Dijkstra (54) uit Sliedrecht heeft een boek geschreven, 'Ontdek de sleutel naar een gezonde leefstijl'. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Lekkerder in je vel door een andere leefstijl'

Erna Dijkstra (54) uit Sliedrecht heeft een boek geschreven, 'Ontdek de sleutel naar een gezonde leefstijl'. De gewichtsconsulente doet haar werk met veel passie en plezier en daar is recent een boek uit voortgekomen. Omdat het veranderen van je eetgewoonte samengaat met het veranderen van de leefstijl, volgens Erna, heeft zij dit boek geschreven. In het boek wordt aandacht besteed aan het eten volgens de schijf van vijf maar ook aan factoren zoals het veranderen van de leefstijl, eten en emotie, het gevoel van honger en verzadiging herkennen, waarom voldoende bewegen en ontspannen belangrijk is en andere factoren die invloed hebben. Ook komen de levensmiddelen aan bod.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Erna Dijkstra is zelfstandig gewichtsconsulente en begeleidt mensen naar een gezond voedingspatroon. Omdat zijzelf door haar eigen ervaring met afvallen en aankomen weet hoe het is om je leefstijl te veranderen, vertelt de Sliedrechtse in het eerste hoofdstuk haar eigen verhaal. "Mijn kinderjaren waren heel anders dan de wereld waarin kinderen van nu opgroeien als het gaat om eten. Ik kreeg alleen op zaterdagavond een glas cola en een schaaltje pel pinda's. Rond mijn 15e jaar veranderde dit, vanwege mijn onzekerheid ben ik veel gaan snoepen en dat was het begin van lijnen, afvallen en weer aankomen. In de loop van de jaren heb ik geleerd dat dit anders kan. Dat is de basis geweest voor het schrijven van dit boek." 

Later besloot Erna haar leefstijl aan te passen en gewichtsconsulente te worden en dat komt zeker van pas voor het boek. Zo vertelt zij over het belang van de schijf van vijf, over voedingsstoffen en over het maken van een plan. Wat wil je gaan doen op het gebied van gezonde voeding? Wat wil je veranderen en hoe wil je dat doen? En hoe ga je om met tegenslagen? "Daar is ruimte voor, letterlijk. Ook kunnen lezers een soort eetdagboekje bijhouden in het boek. Vaak heb je er geen erg in wat je op een dag eigenlijk allemaal in je mond stopt en door het op te schrijven, word je je daar meer bewust van en kun je er op gaan letten, om zo je leefstijl naar een gezonder leven aan te passen. Een ander belangrijk aspect van het boek is de psychologische kant van eten. Zo wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als eten en emotie, maar ook het belang van goed slapen, voldoende ontspanning komen aan bod. Je leest vaak over diëten, maar uiteindelijk heeft het allemaal te maken met het veranderen van je huidige leefstijl en niet met het dieet zelf. Dat is heel moeilijk, maar ik geef daar handvaten en tips voor in mijn boek."

De passie voor haar vak komt uit haarzelf, zegt Erna. "Ik merk dat je door op een ander manier te leven, lekkerder in je vel zit. Je voelt je ook zelfverzekerder en fijner wanneer je aandacht hebt voor een gezonde leefstijl. Het geeft me veel voldoening wanneer mensen met een fijn gevoel en een mooi resultaat de deur uit gaan bij mijn praktijk."

Op dinsdag 4 december presenteert Erna Dijkstra ik in de bibliotheek van Sliedrecht haar boek, tijdens de bijeenkomst Koffie met... Het boek is verkrijgbaar bij Erna zelf – via mail@gewichtsconsulenteerna.nl en via Bol.com. Zie ook www.gewichtsconsulenteerna.nl. 
 
 

Meer berichten