Foto: Yvonne Vogel

Cas Besamusca bijna weg bij SOJS

Sliedrecht - Met een dubbel gevoel neem Cas Besamusca over twee weken afscheid van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht. Na vijf jaar vindt hij het tijd voor iets anders. Enerzijds verheugt hij zich op de nieuwe uitdaging die hem te wachten staat in de mode, anderzijds gaat hij ergens weg waar hij het erg naar zijn zin heeft gehad, veel toffe dingen kon doen en leuke mensen leerde kennen.

Door Yvonne Vogel

In 2013 begon Cas bij SOJS. "Destijds kende ik Sliedrecht nog helemaal niet. De scholen, verenigingen, instanties, gemeente: alles was mij in het begin onbekend. Maar ik merkte al snel dat Sliedrecht een fijn dorp is. Iedereen stelde zich open en ik bouwde binnen no time een netwerk op. Op die manier kon ik er goed aan bijdragen om de projecten van SOJS op de gewenste manier uit te rollen. Er zijn er natuurlijk heel veel geweest, maar 'Van Schoolplein naar Sportplein' springt er voor mij wel het meeste uit. Hiermee wordt periodiek direct na schooltijd een schoolplein met allerlei attributen omgeturnd tot een sportplein. Zo raken kinderen in aanraking met de meest uiteenlopende sporten en vormen van beweging. Heel laagdrempelig, en met een breed draagvlak. Ik geloofde vanaf het begin in het concept en ben er trots op dat het zo'n succes is geworden."

Cas vertelt er bevlogen over, maar toch verlaat hij SOJS. Waarom? "Omdat ik mij een kleine twee jaar geleden voor het eerst afvroeg of ik dit werk nog voor langere tijd met 100 procent inzet zou kunnen blijven doen. Elk jaar komen dezelfde evenementen voorbij, dus na een tijdje heb je het allemaal al een paar keer meegemaakt. Heb je dan keer op keer de energie en bevlogenheid die de projecten verdienen? Ik wilde het moment voor zijn dat ik daar met 'nee' op moest antwoorden. Omdat ongeveer tegelijkertijd met de twijfels over mijn toekomst Jeroen Loeve en Henk van Griensven afscheid namen van de organisatie, lag er voor mij in eerste instantie nog een taak om alles organisatorisch weer op de rit te krijgen met de rest van het team. Daar lag nog wel een uitdaging. Daarna ging ik mij oriënteren op mijn toekomst. Een baan bij een grotere sportbond als de KNVB of NOC NSF lag misschien voor de hand, maar ik realiseerde mij dat ik dan slechts een klein radartje in het geheel zou worden. Terwijl de variëteit in mijn werk juist zo aanspreekt. Toen ben ik gaan nadenken wat mij, naast sport, nog meer aanspreekt. Dat is mode. Ik kreeg van een goede bekende de kans om een jaar lang stage te lopen bij een importeur/mode-agentschap van high-end herenkleding, naast mijn werk voor SOJS. Daar ging mijn hart sneller van kloppen. Ook kon ik op dat vlak de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie bedrijfskunde meer in de praktijk brengen." En dus was het tijd om de knoop door te hakken en SOJS achter zich te laten.

"Ik kijk met een grote glimlach terug op de afgelopen vijf jaar. Maar het is goed zo. Ik denk dat wij, medewerkers en vrijwilligers, de stichting steeds beter op de kaart hebben gezet bij een breed publiek. SOJS staat meer dan ooit middenin de Sliedrechtse samenleving. Dat is gelukt door veel uiteenlopende evenementen te organiseren. Op scholen, maar juist ook in de wijken. Dat heeft zoden aan de dijk gezet."

Meer berichten