Rien Mudde is vanaf de begindatum betrokken bij de stichting en mag zich vicevoorzitter noemen. (Foto: Eline Lohman)
Rien Mudde is vanaf de begindatum betrokken bij de stichting en mag zich vicevoorzitter noemen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Stimulator voor culturele activiteiten'

De stichting Sliedrecht & Cultuur bestaat sinds 2006. Het stimuleert culturele activiteiten in Sliedrecht en verstrekt financiële bijdragen, onder meer voor de intocht van Sinterklaas, het straattheater op Koningsdag en het Korenfestival aan de Merwede. Soms gaat het om éénmalige aanvragen. Daarnaast worden ieder jaar twee opvallende initiatieven genomineerd voor de Gouden Aar, die uitgereikt wordt door de stichting. Rien Mudde is vanaf de begindatum betrokken bij de stichting en mag zich vicevoorzitter noemen. Een taak die hij graag op zich neemt.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Stichting Sliedrecht & Cultuur is een voortzetting van de oude culturele raad. Eerder werden activiteiten door de gemeente georganiseerd en daarbij besliste de gemeenteraad volgens Rien met name over welke activiteiten er in de gemeente gehouden werden. In 2006 kwam er een onafhankelijke stichting met leden uit de bevolking. Rien meldde zich aan, samen met twee anderen. Het doel was om met zeven personen uit de gemeente Sliedrecht de stichting te laten draaien. Met veel moeite kwamen er nog tee personen bij. Tussen 2006 en nu heeft de stichting altijd met vijf mensen in het bestuur gefunctioneerd, met goedkeuring van de raad. 

Zelf is Rien betrokken bij het zangkoor Soli Deo Gloria. Toen de gemeente hem vroeg 'iets te doen met muziek', zette hij het succesvolle Korenfestival aan de Merwede op. Een ander programmaonderdeel dat steeds terugkeert, is Sunday Jazz. Rien: "Cultuur is een heel breed werkterrein. Wij hebben de beschikking over geld van de gemeente, dat we spenderen aan culturele activiteiten, zoals de Sint-intocht, straattheater, Music en Dans en activiteiten bij De Lockhorst. We reguleren de geldstroom en zorgen ervoor dat deze niet politiek beladen is.  We hebben voor 2019 een budget van 38.000 euro. Een groot deel gaat naar activiteiten die al een plek bij ons hebben gekregen, zoals de activiteiten die net genoemd zijn. Dan is er nog ruim 8.000 euro over voor activiteiten die door inwoners van de gemeente bedacht worden. Wij denken mee over wat we kunnen toevoegen op cultuurgebied in Sliedrecht en behandelen met die gedachte in ons achterhoofd de aanvragen die wij krijgen. Bijvoorbeeld van een toneelvereniging die een toneelstuk op wil voeren, ook koren komen langs. We kijken in ieder geval of het op Sliedrechtse grond gehouden wordt en we moeten ons kunnen vinden in het culturele aspect."

Rien is maatschappelijk erg betrokken. Hij vindt het fijn dat hij bij Stichting Sliedrecht & Cultuur zijn steentje kan bijdragen. "Ik vind dat je je moet profileren in de gemeenschap waarin je woont. Ik heb een eigen visie, maar kijk heel breed. Sinds wij er zijn, zijn er meer activiteiten in Sliedrecht gekomen. Kijk maar naar het Korenfestival aan de Merwede, Sunday Jazz en Music en Dans.  Eenmalige projecten waren ondersteuning van een herdenkingsconcert op 4 mei,  een veteranenconcert, een schoolconcert van Wilhelmus, een Mattheüs Passion schoolproject van Soli Deo Gloria, Knots, levende beelden en nog meer."

De stichting werkt met werkgroepen, die zich op de vaste elementen richten en op losse projecten. "Het is interessant werk, omdat je echt iets kunt betekenen voor de samenleving. Je bent een stimulator voor culturele activiteiten en je blijft op de hoogte van het culturele aanbod."

Twee bestuursleden zijn recent gestopt. Rien is vicevoorzitter, maar wil 'niet eeuwig door' bij de stichting. Er worden twee nieuwe bestuursleden gezocht. Reacties kunnen gemaild worden naar j.m.mudde.1944@gmail.com. 

Meer berichten