Korfbal betekent veel voor Wil. (Foto: Eline Lohman)
Korfbal betekent veel voor Wil. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik ben echt een balsport-mens'

Wil Kuup uit Hardinxveld-Giessendam is nu één jaar voorzitter van korfbalvereniging Vriendenschaar in haar woonplaats. De korfbalsport is geen onbekend terrein voor haar, want Wil is al heel lang betrokken bij de sport. Op haar 8e begon zij met korfballen, gestimuleerd door een buurmeisje dat ook op deze sport zat. Het beviel zo goed, dat ze er nooit iets anders is gaan doen. Het beoefenen van een teamsport als korfbal bevalt de Hardinxveldse goed, omdat volgens haar het samenspelen van jongens en meisjes 'een extra dimensie' geeft aan sport.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – In Hardinxveld-Giessendam zijn twee korfvalverenigingen: Vriendenschaar en HKC. Bij die laatste club heeft Wil zelf actief gekorfbald. Ze zat er ook lange tijd in het bestuur en was voorzitter. Een paar jaar geleden besloot ze ook lid te worden van Vriendenschaar en daarmee is zij betrokken bij alle twee de clubs. "Er werd mij gevraagd om voorzitter te worden van Vriendenschaar," legt Wil uit. "Ook vanwege mijn ervaring bij de andere club. Als voorzitter heb je eindverantwoordelijkheid over allerlei zaken. Ik zorg er mede voor dat de accommodatie op orde blijft, heb contacten met de gemeente en externe partijen en leid het bestuur. Zijn er activiteiten, dan help ik graag mee, ook al is het mijn taak eigenlijk niet."

Korfbal betekent veel voor Wil. "Het aantrekkelijke van de sport is dat korfbal heel erg gericht is op families. Het is voor iedereen. Het spreekt me ook aan dat het een teamsport is, want kinderen leren om samen te werken. Het gemengde geeft de sport iets extra's, want jongens en meisjes leren ook met elkaar omgaan in hun vrije tijd. Je kunt het op alle niveaus spelen en daardoor is het laagdrempelig. Het mooie is dat je het vrij lang kunt blijven uitoefenen. Het is niet echt een contactsport, zoals voetbal, dus als je blessurevrij blijft, dan kun je het lang blijven spelen."

Inmiddels is Wil al heel lang betrokken bij korfbal. Op haar 8e kwam ze in aanraking met de sport, door een buurmeisje die het ook beoefende. "Ik probeerde het een keer en bleek er wel handig in te zijn. Het was ook de enige sport in Boven-Hardinxveld die je kon beoefenen destijds, haha. Maar prima, want ik ben echt een balsport-mens."

Wil merkt dat het goed gaat met de vereniging. "Je wilt altijd meer, maar we zitten met de capaciteit. We werken met vrijwilligers en die hebben ook andere dingen te doen. Daarom moeten we prioriteiten stellen en keuzes maken. Het belangrijkste vind ik dat er getraind wordt, de wedstrijden doorgaan op de zaterdagen, dat er scheidsrechters zijn, ouders die willen rijden en dat de kantine bemenst is. Momenteel zijn we bezig met de accommodatie. Het is de bedoeling dat de velden vervangen worden in 2020. Nu, in de winter, doen we kleine aanpassingen. Verder gaan we nadenken over hoe we de werving van de jongste jeugd kunnen versterken. We moeten steeds kijken hoe we interessant blijven, zodat het aantrekkelijk blijft voor sponsoren om zich aan ons te verbinden. Gelukkig zijn er veel bedrijven die via sponsoring veel bijdragen aan de sport in ons dorp en daar zijn we heel blij mee."

In 1937 werd Vriendenschaar opgericht. Inmiddels telt de club bijna 400 leden. Vriendenschaar is te vinden aan de Sluisweg. Daar wordt van april tot oktober gespeeld. In de winterperiode spelen de ploegen in De Wielewaal en De Appelgaard.

Meer berichten