De reacties op de kookcursus zijn goed, merkt Stephanie. (Foto: Privé)
De reacties op de kookcursus zijn goed, merkt Stephanie. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Kooklessen beginnen weer

Wie echt eens wil koken vanaf het begin, met de basistechnieken op zak, kan vanaf 16 januari de kookles Basistechnieken volgens bij Stephanie de Wit van Kookles Thuis, in Sliedrecht.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Stephanie geeft deze kookcursus nu twee jaar, vertelt zij. "Het zijn vier lessen waarbij de technieken en vaardigheden op elkaar bouwen. Ik heb lang nagedacht over een manier waarop alle technieken die je nodig hebt als kok aan bod kunnen komen op een natuurlijke manier. We beginnen met het leren van goede snijtechnieken en gewoonten. Je leert hoe je een koksmes het beste kan gebruiken en voor welke klusjes je wellicht beter een ander mes kan gebruiken. Ik vind het dan superleuk om te zien dat in de vierde les de deelnemers met veel meer zelfvertrouwen kunnen snijden en dan ze trots zijn op hun vooruitgang."

Tijdens de cursus leren deelnemers ook over smaken en het in balans brengen van een gerecht. "Dat element komt elke les weer terug en aan het einde van de cursus heb je een hele goede basis om zelf te experimenteren met smaken. Soms is net dat ene beetje meer zout, zoet of zuur wat ervoor zorgt dat je gerecht van oké naar geweldig gaat. Verder gaan we in op het maken van sauzen zonder pakjes en zakjes en hoe je kooktechnieken zoals koken in vloeistof en bakken in een pan op de juiste manier doet. Als je de basistechnieken kent dan kun je ook leren van je 'fouten' wanneer je kookt."

De reacties zijn goed, merkt Stephanie. "De vorige keer noemde een deelnemer de kookcursus 'echt een avondje uit'. Daar ben ik het mee eens. In het begin moet iedereen elkaar een beetje leren kennen maar koken verbindt enorm en het is leuk om te zien hoe er echt een groep ontstaat die samen aan de slag gaat om iets te maken en te leren. Een andere deelnemer zei ook: 'ik heb plezier gekregen in het uitproberen zonder pakjes en zakjes'. Dat is ook echt het doel van de kookcursus: dat je plezier krijgt in het proces van echt koken. In de cursus leer je elke techniek als een bouwsteen te gebruiken voor je eigen creativiteit. Je leert te begrijpen hoe dingen werken in plaats van het volgen van een recept. Dat is zo uniek aan deze kookcursus. Ik werk zelf als kok op locatie en kook heel veel voor grote groepen. Daarom weet ik precies welke kleine aanpassingen een verschil kunnen maken en die kennis geef ik graag door. De vorige keer dat ik de kookcursus organiseerde was hij heel snel vol. Op dit moment heb ik nog wel een paar plekjes over maar ik verwacht dat dat ook niet lang meer zal duren."
 

Meer berichten