Van links naar rechts: Annelies Tanis, Pim Wolff en Jansje 't Jong. (Foto: Eline Lohman)
Van links naar rechts: Annelies Tanis, Pim Wolff en Jansje 't Jong. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Vrijwilligers dijksynagoge Sliedrecht in zonnetje gezet

Vrijwilligers dijksynagoge in zonnetje gezet

Drie vrijwilligers van Stichting Dijksynagoge Sliedrecht zijn donderdagmiddag 10 januari in het zonnetje gezet door voorzitter Ronald Kitsz. Alle drie zijn zij al ruim 15 jaar vrijwilliger bij de dijksynagoge aan de Rivierdijk 51. 

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Verrast kijken Jansje 't Jong, Pim Wolff en Annelies Tanis op wanneer Ronald binnenkomt met bossen bloemen, flessen wijn en boeken. De voorzitter zet de vrijwilligers graag in het zonnetje, vertelt hij. "Jansje en Annelies zijn op 3 september 2003 vrijwilliger bij ons geworden en Pim twee dagen later. In september was dat precies 15 jaar en nu was het tijd om deze vrijwilligers eens te verrassen. Wij kunnen namelijk niet zonder deze mensen, want anders kan de dijksynagoge simpelweg niet open."

De oude, uit 1845 daterende synagoge staat in Sliedrecht Oost, aan de Rivierdijk. In de volksmond staat de synagoge inmiddels bekend als de dijksynagoge. In de eerste plaats omdat zij aan de dijk gebouwd is, in de tweede plaats om zich daarmee te onderscheiden van alle andere synagogen ter wereld, waarvan – zover de stichting bekend – geen bestaat die ook aan een dijk gevestigd is. De stichting heeft zich bij haar oprichting ten doel gesteld het gebouw voor de toekomst te bewaren en in de eerste plaats geschikt te maken voor de eredienst. Gelet op het relatief gering aantal joodse inwoners in de streek en het feit dat er slechts incidenteel een dienst gehouden wordt, ligt de nadruk van de activiteiten op het gebruik voor andere doeleinden. In 2002 is het gebouw herplaatst, heringericht en inmiddels vinden er tal van activiteiten.

Een van die activiteiten is het geven van rondleidingen. Dit doet Annelies. Zij is blij met het moment van aandacht van donderdag. "Ook looft zij de voorzitter. "Ronald is zo'n gedreven voorzitter! We krijgen veel vrijheid van hem en hij staat als een dijk achter ons. Dat maakt het werk voor ons heel plezierig." Dat werk bestaat voor Jansje uit het zijn van gastvrouw en voor Pim uit het doen van klusjes. Pim: "Ik voel me altijd heel erg thuis in de dijksynagoge. Het is eigenlijk mijn tweede thuis. Mijn vrouw zei altijd: 'waarom neem je geen bed mee naar de synagoge?'. Ik heb altijd met veel plezier klusjes uitgevoerd in de synagoge." Jansje haalt ook veel plezier uit haar vrijwilligerstaken. "Eerst deed ik ook de rondleidingen, maar vanwege mijn leeftijd gaat dat niet meer. Nu ben ik gastvrouw en dat bevalt me ook heel goed."

Meer berichten