Sascha Zonneveld is coördinator bij Home Start. (Foto: Eline Lohman)
Sascha Zonneveld is coördinator bij Home Start. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Nieuwe training voor vrijwilligers van Home Start

Home Start zet zich in voor gezinnen die een steuntje in de rug nodig hebben. De organisatie zoekt nieuwe vrijwilligers in Sliedrecht; begin februari start een training voor mensen die zich in willen zetten voor Home Start.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Er is een tekort aan vrijwilligers in Sliedrecht, vertelt Sascha Zonneveld van Home Start. "We hebben 18 vrijwilligers. Daar zijn we uiteraard heel blij mee, maar met de uitbreiding naar Home-Start + zou het mooi zijn om minimaal 25 vrijwilligers te hebben, zodat nog meer gezinnen geholpen kunnen worden en de huidige vrijwilligers niet teveel belast worden." 

Sinds kort ondersteunen vrijwilligers onder de noemer Home Start+ ook gezinnen met kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar, terwijl dat eerst alleen van 0 tot en met 7 jaar was. Voor gezinnen met jonge kinderen wordt Home Start – dat ook actief is in onder meer Hardinxveld-Giessendam - vaak preventief ingezet. Signaleren de vrijwilligers bepaalde zaken waar eventueel verder hulpverlening voor nodig is, dan wordt er samen met de ouders gekeken naar mogelijke oplossingen. Home Start werkt soms samen met organisaties in Sliedrecht die hulp verlenen, zoals met het Sociaal Team. Zij vormen een aanvulling op elkaar.

Sascha: "Vrijwilligers helpen ouders weer in hun eigen kracht te staan. Even een luisterend oor bieden en ondersteuning geven op allerlei vlakken, zoals wanneer iemand een opvoedvraag heeft of vragen op praktisch gebied. Maar vrijwilligers maken bijvoorbeeld ook letterlijk mensen wegwijs in Sliedrecht, door nieuwe inwoners te laten zien welke voorzieningen er zijn, waar het consultatiebureau zit en waar bepaalde activiteiten plaatsvinden. Soms gaan ze ook met mensen mee naar die activiteiten toe, zodat de drempel wat lager is en hun sociale netwerk op den duur uitgebreid wordt."

Vaak zijn vrijwilligers een dagdeel per week in de weer voor Home Start en dan meestal bij één gezin. In principe kan iedereen zich aanmelden om vrijwilliger te worden bij Home Start. "Iedereen met een groot hart en het hoofd koel kan vrijwilliger worden bij ons. Het is wel fijn als diegene ervaring heeft met opvoeden of van kinderen houdt. Er volgt eerst een kennismakingsgesprek, vervolgens vindt er een training plaats."

Die training begint bijna weer, op 1 februari. De training duurt drie dagen en wordt deels online thuis gedaan en deels in een groep. Sascha: "De training geeft inzicht in wat je moet doen voor dit vrijwilligerswerk, hoe je ervoor zorgt dat je je grenzen kunt bewaken in het vrijwilligerswerk en wat jouw kwaliteiten zijn, zodat we de talenten van vrijwilligers kunnen matchen met de gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken."

Mensen die belangstelling hebben in het begeleiden van gezinnen via Home Start en Home Start+, kunnen contact opnemen met Sascha Zonneveld, coördinator van Home Start (+), via 06-20249328 of s.zonneveld@humanitas.nl.

Meer berichten