Wim en Daniëlle de Keijzer emigreerden in 2005 naar Brazilië. (Foto: Eline Lohman)
Wim en Daniëlle de Keijzer emigreerden in 2005 naar Brazilië. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'We zien mensen weer tot leven komen'

Wim en Daniëlle de Keijzer emigreerden in 2005 naar Brazilië. Het gezin komt uit Hardinxveld-Giessendam en was de afgelopen weken weer even in haar oude woonplaats terug. Ze vierden Kerst met familie, ontmoetten vrienden en de jongste kinderen konden naar school om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Wim en Daniëlle wonen in Brazilië in een klein dorpje, waar ze een centrum hebben voor mensen met een verslaving. Zo kunnen zij mensen weer een leven geven. Anderen helpen: dat doen de twee vanuit hun geloof graag.

Door Eline Lohman
 
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Daar zitten ze, in Deelcafé De Buurman: Wim en Daniëlle de Keijzer. Het is niet toevallig dat zij deze plek hebben gekozen voor een gesprek, want de inkomsten van het café vloeien terug naar goede doelen, zoals het centrum van Wim en Daniëlle, dat al verschillende giften heeft gekregen van De Buurman. 
 
In het verleden werkte Wim als adviseur in de facilitaire dienstverlening; Daniëlle gaf muziekles op een scholengemeenschap. "Al vanaf het begin dat we verkering hadden, hadden we het er al over dat we 'iets in het buitenland' wilden doen," vertelt Daniëlle. "We gingen eerst werken, kregen een gezin. Daarna onderzochten we wat we wilden doen en kwam Brazilië op ons pad." Wim en Daniëlle wonen nu acht jaar samen met hun vier kinderen in een dorp in het binnenland. Daar hebben ze een eigen centrum waar zij met verslaafden werken. Wim: "Door ons werk in grote steden zagen we dat er veel verslaafden zijn. In het dorp waarin we nu wonen, was al een centrum, maar dat functioneerde toen niet. Wij hebben het overgenomen."
 
Wim en Daniëlle werken nu vierenhalf jaar in hun centrum voor verslaafden. Ze zijn zelf veel betrokken en hebben een team van deskundigen, zoals een psycholoog, een maatschappelijk werker en ervaringsdeskundigen. "Het gaat goed met het centrum," zeg Daniëlle. "We hebben positieve resultaten. Het gaat om arme mensen, die soms zo van de straat komen. Ze zijn letterlijk en figuurlijk uitgekleed en familie wil soms niets van deze mensen weten. Degenen zonder geld kunnen ook bij ons terecht. De eerste jaren kregen we geen steun van de overheid en moesten we het puur van giften hebben, maar sinds anderhalf jaar draagt de overheid ook bij aan ons centrum."
 
Anderen helpen past wel bij het gezin, volgens Wim. "Wij worden enthousiast van het idee dat we in Brazilië onze hulp kunnen aanbieden. Het is mooi om mensen die verloren zijn, weer mens te zien worden en tot leven zien te komen. Dat geeft veel voldoening."
 
Eind januari vertrekt het gezin weer naar Brazilië, na vijfenhalve week in Nederland te zijn geweest. Zonder de oudste dochter van 18, want zij blijft in Nederland. Daniëlle: "Ze wil hier gaan studeren, dus ze heeft afscheid genomen in Brazilië. Hier zijn meer kansen voor haar. In Brazilië zou ze mogelijk ver moeten reizen voor een studie. Het is moeilijk, maar we vinden het ook heel erg leuk voor haar. De jongste twee kinderen zijn de afgelopen weken naar school gegaan in Hardinxveld-Giessendam. Hopelijk geeft dat een boost aan hun Nederlands. Zelf hebben we vrienden, familie en verschillende kerken bezocht en presentaties over het werk gegeven. Altijd even wennen om in Nederland te zijn – de vele producten in de winkels valt ons altijd op. Hier word je erg verleid om wat te kopen; in Brazilië bij ons in de buurt is dat minder. Wat we missen van hier? Gezellig even bij iemand op de koffie gaan!"
 
Het gezin weet nog niet hoe lang het nog in Brazilië blijft. Ze werken er aan dat het centrum zo gerund kan worden dat Wim en Daniëlle het eventueel later aan de lokale bevolking kan overdragen. Voorlopig blijven ze nog in het Zuid-Amerikaanse land, zodat de jongste kinderen te zijner tijd hun middelbare school daar kunnen afmaken. Meer weten over deze familie: www.volgdekeijzer.wordpress.com.

Meer berichten