Peter Voorberg en Stef Visser bij de school. (Foto: Eline Lohman)
Peter Voorberg en Stef Visser bij de school. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Niet iedere 14-jarige gaat naar Oeganda'

Stef Visser (14), 3 Havo leerling van Calvijn in Hardinxveld-Giessendam, gaat van 8 tot en met 16 februari voor een schoolproject naar Oeganda. Via allerlei acties haalt hij geld op voor het goede doel, namelijk eigenhandig helpen met het bouwen van een school aldaar. Ook een docent, een begeleider vanuit een stichting en zeven andere leerlingen gaan mee. Stef vindt het spannend om naar het Afrikaanse land te gaan, maar heeft er vooral veel zin in. Zijn inschatting is dat de Sliedrechter door zijn ervaringen straks als een ander persoon terugkomt.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Er was een heuse selectieprocedure voor leerlingen die mee willen doen aan het project. Dat waren er 63. Motivatiebrieven, gesprekken – Stef Visser zat niet zómaar bij de groep. Toen hij uitgekozen werd, was hij heel blij. "Ik heb me ingeschreven omdat het project me aanspreekt. Andere helpen; iets goeds doen. In Oeganda kan ik straks met eigen ogen zien wat verandering kan doen. Ik heb allerlei acties gehouden. Zo heb ik bedrijven gebeld met de vraag of ze me willen sponsoren. Toen ik de eerste keer moest bellen, stond het zweet me in de handen, maar later niet meer. Nu bel of mail ik zonder problemen naar bijvoorbeeld de gemeente. Het project heeft me nu dus al meer zelfvertrouwen gegeven."

900 euro haalde Stef al op, onder meer door het neerzetten van potjes bij horeca en benaderde hij bedrijven voor donaties en het ophalen van lege flessen. "Ik ben persoonlijk bij bedrijven langsgegaan en ben een crowdfunding gestart. Deelcafé De Buurman, Schievink, Baars verzekeringen, Plaza Het Haventje en Eye Wish Sliedrecht hebben mij goed geholpen." Zijn streefbedrag is 1000 euro. Of Stef zenuwachtig is? 'Gezonde spanning', zo omschrijft de derdeklasser het. "In het begin dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Je gaat toch naar een land buiten Europa… Maar ik krijg er steeds meer zin in en leef er echt naartoe. Vanwege de mooie reacties van de kinderen daar die ik ongetwijfeld zal zien. Natuurlijk zullen er ook moeilijke momenten zijn, zoals wanneer we een weeshuis bezoeken aan het eind van onze reis, maar we gaan daar een potje voetballen dus dat komt vast goed."

Stef en consorten gaan naar een school van een Nederlands echtpaar dat al 23 jaar in Oeganda woont. De school groeit en is te klein geworden, dus wordt er een uitbreiding gebouwd. De leerlingen van de Hardinxveldse school bouwen eigenhandig mee aan het gebouw. "En we gaan lessen verzorgen in het Engels. Die hebben we voorbereid op school. Geweldig dat ik ga! Lang niet iedere 14-jarige maakt dit mee. Ik krijg veel te horen: 'ik zou het niet durven'. Maar het lijkt me heel bijzonder. Ik denk dat ik anders terugkom; volwassener."

Op Calvijn is er meer aandacht voor het helpen van anderen. Er lopen zes lokale projecten waaraan leerlingen meedoen, vertelt Peter Voorberg, docent aardrijkskunde. Hij gaat mee op de Oeganda-reis. "We zijn op onze school niet alleen bezig met kennis, maar ook met een stukje persoonlijke vorming. We gaan al een paar jaar met leerlingen naar Roemenië en nu hadden we de mogelijkheid om ook naar Oeganda te gaan. Ik ben in februari al wezen kijken daar. Het bijzondere is dat we met de hele groep de reis voorbereiden. Leerlingen leren om te organiseren en zich te presenteren. Heel speciaal dat deze leerlingen zich in hun eigen tijd inzetten voor anderen. Ik zie nu al dat ze stappen maken!"

Op de website www.doneeractie.nl/school-projecten-in-uganda/-32326 is meer te vinden over Stef Visser en het schoolproject. Via die link kan er ook gedoneerd worden voor het project. Stef hoopt zijn streefbedrag van 1000 euro te halen.

Meer berichten