Anneke Breedveld uit Hardinxveld-Giessendam is ongeveer een half jaar vrijwilliger bij ’t Warme Hart. (Foto: Eline Lohman)
Anneke Breedveld uit Hardinxveld-Giessendam is ongeveer een half jaar vrijwilliger bij ’t Warme Hart. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Er wordt echt tijd genomen voor deelnemers'

Middenin Hardinxveld-Giessendam, in het nieuwe gezondheidscentrum, zit dagbesteding 't Warme Hart. Sinds april 2018 kunnen mensen hier een kleinschalige dagbesteding vinden. Anneke Breedveld uit Hardinxveld-Giessendam is ongeveer een half jaar vrijwilliger bij 't Warme Hart. Helpen met de koffie, een praatje maken, helpen met het voorbereiden van de lunch – elke maandagochtend is Anneke van de partij om de deelnemers bij te staan. Ze zou niet anders meer willen, want de hele dag thuis zitten is volgens Anneke niets voor haar. Ze roemt het feit dat bij 't Warme Hart tijd genomen wordt voor de deelnemers en dat ze er de rust kunnen vinden die zij verlangen.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Anneke werkte al als vrijwilliger bij onder meer verzorgingshuis Pedaja, nu zo'n vier jaar. Toen zij daar hoorde over 't Warme Hart – 'allemaal heel positieve verhalen' – was zij verkocht. Mensen met een geestelijke, lichamelijke of sociale beperking kunnen er terecht voor begeleiding en zorg op maat. De dag wordt gestart met koffie, er wordt tijd genomen voor de maaltijden en er worden activiteiten met de deelnemers gedaan. Zo worden er in de zomerperiode terrasjes opgezocht, in de kerstperiode worden er kerststukjes gemaakt. Verder worden  er activiteiten als sjoelen, gezelschapsspelen en bingo gedaan, aansluitend op de behoefte van de deelnemers.

Anneke: "Ik vind het heel bijzonder dat de medewerkers echt de tijd nemen voor de deelnemers. Dat spreekt me enorm aan. De rust, de tijd: allemaal pluspunten. Ik ben er elke maandagochtend al om 9.30 uur, ook al hoef ik om 10.00 uur pas te beginnen. Ik zet koffie, maak een praatje met de 12 deelnemers die deze ochtend de dagbesteding bezoeken en we kijken met z'n allen wat er gegeten wordt tussen de middag. Met elkaar schillen we aardappels en maken we groente klaar. Erg leuk om te doen! Wanneer één van de medewerkers het eten bereidt, doe ik samen met de andere medewerker een spelletje met de deelnemers. Er wordt ook nog met elkaar afgewassen. We hebben wel een vaatwasser, maar die is voor grotere afwas. De kopjes wassen we bijvoorbeeld met elkaar af."

De Hardinxveldse heeft het heel erg naar haar zin bij 't Warme Hart. "Vanwege de contacten met de deelnemers en de medewerkers. Doordat ik hier elke week ben, delen de deelnemers zaken met je en bouw je echt een band op met elkaar. De groep die ik begeleid, bestaat uit senioren. Ik merk dat de mensen echt wat hebben aan de dagbesteding. Ze ervaren een stukje rust doordat de medewerkers echt helemaal op de groep gericht zijn en daardoor een stukje warmte meekrijgen. Ze zijn minder alleen. Ook kunnen ze helemaal zichzelf zijn. Het mooie is dat zij onderling ook een band opbouwen."

Anneke kan niet meer zonder haar vrijwilligerswerk. Niet alleen doet ze dit bij 't Warme Hart en Pedaja, ook helpt ze een ochtend per week een mevrouw die hulp nodig heeft met het in bad doen van haar tweeling. "Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik niet de hele dag thuis wil zitten. Op deze manier kan ik wat voor een ander betekenen en ben ik zinvol bezig. Het is ook gewoon heel leuk om te doen. Ik doe al vrijwilligerswerk sinds ik gestopt ben met werken. Het is een bewuste keuze. Ik zou er niet aan moeten denken om het te moeten missen. Het geeft me zoveel voldoening om wat voor een ander te kunnen doen."

Anneke Breedveld woont al haar hele leven in Hardinxveld-Giessendam. Ze is er geboren en getogen. Anneke is een aantal keren verhuisd, maar altijd binnen Hardinxveld-Giessendam. Meer informatie over 't Warme Hart is te vinden op www.warmehart-dagbesteding.nl.
 

Meer berichten