Familiefoto met links Anita de Groot met haar moeder in het midden. (Foto: Annelie van Heerikhuize)
Familiefoto met links Anita de Groot met haar moeder in het midden. (Foto: Annelie van Heerikhuize) (Foto: )

Anita de Groot is al jaren mantelzorger

Sliedrecht - De 53-jarige Sliedrechtse Anita de Groot is sinds jaar en dag mantelzorgster van haar moeder, Jannie Vink-Kraaijeveld (89). "Ik ben al snel mantelzorger geworden daar ik ook in het vak zat. Dat gaat automatisch, je kiest er niet voor, maar het voelt alsof je het al jaren doet, omdat je zo hecht met elkaar bent."

Door Nanda van Heteren

Moeder Vink werd in januari 2010 officieel gediagnosticeerd voor Alzheimer, maar voor die tijd waren er al 'vermoedens dat er iets niet pluis was'. Doordat De Groot zelf in de zorg werkt, zag zij al snel de symptomen van 'vergeten, van het minder worden met huishoudelijke klusjes, de gewone dingen die opeens niet meer gewoon waren'.

Verbloemen

"Maar ze was gewoon nog mijn moeder, die ontzettend lief bleef en attent en heel goed kon verbloemen, wat ze zelf allang vermoedde. En met hele openhartige gesprekken, tijdens een moeder-dochter moment, zei ze wel eens iets verdrietigs, wat ze van binnen voelde, dat ze er echt niets aan kon doen dat ze zo vergat, maar dat ik dat haar maar niet kwalijk moest nemen. Natuurlijk deed ik dat niet, een moeder die altijd voor mij liefdevol heeft gezorgd, hoe zou ik haar nu laten zitten, nu zij mij zó hard nodig had."

Mantelzorg

"Mantelzorg houd voor mij in, dat ik altijd in mijn gedachten bezig ben met mijn moeder. Dat is helemaal niet erg. Dat hoort gewoon bij mij als dochter. Wij hebben van jongs af aan al een hele goede band met elkaar, die de zorg niet zwaar voor mij maakt."

Elke dag van de week is De Groot bezig haar moeder te verzorgen. Moeder is heel ziek, maar wel helder van geest als het over de Heere gaat. "En dat maakt mantelzorg voor mij juist zo licht werk."

Feest

Hoewel in het begin veel vragen bij De Groot over de toekomst opkwamen, herkent moeder haar dochter nog en is het 'altijd een feest wanneer ze elkaar zien'.

De gemeente Sliedrecht support mantelzorgers zoals De Groot. "Ze ondersteunen door leuke ontmoetingen met lotgenoten in een mantelzorg setting ieder jaar. Daar heb ik andere mantelzorgers leren kennen, wat weer vriendschappen opleverde. Je praat namelijk over hetzelfde, met een half woord versta je elkaar."

Thuiszorg

"Daarnaast krijgen we dienstencheques om vijf uur thuiszorg per jaar in te zetten, en die mevrouw is erg leuk! En of dat nog niet genoeg is, mogen we aan het eind van het jaar voor honderd euro munten ophalen om in Sliedrecht te besteden. Verder is er het meldpunt Mantelzorg en Suzanne Lankhorst weet ik ook te vinden met mijn vragen. Kortom, ik word prima ondersteund", vindt Anita de Groot.

Alzheimercafé

"Het Alzheimercafé is een belangrijk initiatief voor mensen, die echt niets weten van deze ziekte. Door mijn medische achtergrond is het voor mij wel duidelijk, wat Alzheimer inhoudt. Maar voor de meeste mensen is het een onzekere situatie. Dan is het belangrijk om een punt te hebben, waar je met al je vragen over Alzheimer naartoe kunt. En wat ook fijn is, je kunt er als mantelzorger naartoe samen met je vader, moeder, echtgenoot, broer, zus of ander familielid met Alzheimer of als dat te moeilijk is, ga je een avond alleen op pad. Er is altijd een heel team aanwezig wat klaar staat met de koffie of thee, een hele uitgebreide boekentafel uitstalt, in is voor een gesprek of door verwijst naar een case manager, die vaak ook aanwezig is."

Aanrader

De Groot is deelneemster van het Alzheimercafé en raadt dit iedereen aan. "Voor iedereen die met Alzheimer in zijn/haar omgeving te maken heeft. Er zijn boeiende sprekers, die heel eenvoudig zaken uitleggen, waar mensen tegenaan lopen in de praktijk. Zelf zit ik in het Alzheimercafé team die sprekers uitnodigt en het is heel leuk om contacten te leggen met betreffende personen. En met elkaar proberen we een zo gevarieerd mogelijk programma op te zetten, wat voor iedereen nuttig is."

Elke eerste maandag van de maand vindt er om 19.30 uur een bijeenkomst plaats aan de Kerkbuurt 200. 

Meer berichten