Vrijwilligers geven ouders een steuntje in de rug bij alledaagse vragen over het opvoeden van hun opgroeiende kinderen. (Foto: Home-Start)
Vrijwilligers geven ouders een steuntje in de rug bij alledaagse vragen over het opvoeden van hun opgroeiende kinderen. (Foto: Home-Start) (Foto: Privé)

Kans op Appeltje van Oranje voor Home-Start

SLIEDRECHT - Home-Start Nederland is met 3512 stemmen geëindigd in de race om het Appeltje van Oranje voor vrijwilligerswerk.

Home-Start vrijwilligers die zelf ook opvoedervaring hebben, bieden ouders met vragen over de opvoeding van hun opgroeiende kinderen, een luisterend oor en steuntje in de rug, al vijfentwintig jaar. Eenzaamheid en sociaal isolement binnen gezinnen worden ermee doorbroken. Home-Start vormt met dit vrijwilligerswerk een belangrijke preventieve schakel in de participatiesamenleving. Want het blijkt dat ouders hun gezin weer op de rit krijgen, waarmee een beroep op formele hulpverlening wordt voorkomen. Jaarlijks ondersteunen Home-Start vrijwilligers meer dan drieduizend gezinnen met zevenduizend kinderen. Een Appeltje van Oranje zou een kroon zijn op hun werk.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van vijftienduizend euro en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix en wordt uitgereikt door Koningin Máxima. Het Oranje Fonds kent ze jaarlijks toe aan drie projecten. Dit jaar zet het Oranje Fonds de schijnwerpers op vrijwilligerswerk, omdat vrijwilligers erin slagen de verbinding te leggen met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. De Stemtiendaagse is afgerond, waarin Home-Start de kans op het felbegeerde Appeltje van Oranje flink heeft vergroot. Tijdens de Landelijke Finaledag op 24 januari heeft Home-Start zich gepresenteerd aan de vakjury met een pitch over het vrijwilligerswerk van Home-Start.

Ouders kloppen aan bij Home-Start met vragen over opvoeden. Home-Start koppelt hen aan vrijwilligers die voor het programma zijn getraind en zelf ook ervaring hebben met opvoeden. Zij bieden praktische opvoedondersteuning en een luisterend oor. Ouders hoeven er namelijk niet alleen voor te staan. Home-Start is heel blij als het de prijs wint, want met dit geld kunnen nog meer gezinnen ondersteund worden bij de opvoeding van hun kinderen. Het programma Home-Start wordt wereldwijd in meer dan twintig landen toegepast. Home-Start Nederland is actief in meer dan 150 Nederlandse gemeentes. In de afgelopen 25 jaar heeft Home-Start in Nederland 40.000 ouders met meer dan 85.000 kinderen ondersteund. Zie www.home-start.nl.

Meer berichten