Leon Schuijt (links), zijn vrouw Marijke en rechts Jan van den Bor. (Foto: Privé)
Leon Schuijt (links), zijn vrouw Marijke en rechts Jan van den Bor. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Expositie over bouwplaten: 'De vonk sloeg over'

Zaterdag 26 januari werd de expositie 'De wereld van de Bouwplaat' geopend in museum Het Reghthuys in Giessenburg. Jan van den Bor uit Putten leverde samen met uitgeverij Leon Schuijt uit Alkmaar veel werkstukken/maquettes van bouwplaten hiervoor aan, zoals bijzondere gebouwen, schepen, vliegtuigen, dieren en vogels. De heren vinden het mooi dat er nu in Giessenburg een expositie over bouwplaten te zien is. "De opening was een groot succes," vertelt Bert den Boer van Het Reghthuys net na de opening van de tentoonstelling in Giessenburg. "En ook de eerste middag waren er al veel bezoekers."

Door Eline Lohman

GIESSENBURG - Bouwplaten zijn al heel oud. De oudst bekende bouwplaat dateert uit 1529 en bevindt zich in het Germanisch Nationaal Museum te Neurenberg. In de 19e eeuw verschijnen de kartonnen bouwplaten in grote getalen. Tot in de tweede wereldoorlog was er veel belangstelling voor deze bouwplaten. Leveranciers van deze bouwplaten waren vooral Duitsland en Frankrijk maar ook uit Spanje kwamen vanaf het eind van de 19e eeuw veel bouwplaten. Zakte na de oorlog de markt in, in de 80 jaren van de vorige eeuw kwam er opnieuw veel belangstelling voor de bouwplaat.  Tegenwoordig komen veel bouwplaten uit Polen en Tsjechië en ook in Frankrijk en Duitsland zijn nog steeds enkele grote uitgevers actief. Velen denken dat bouwplaten voor kinderen zijn. Juist voor volwassenen is het maken van grote bouwplaten een bijzondere hobby. 

Dat laatste geldt zeker voor Jan van den Bor. Hij heeft een grote passie voor het verzamelen van bouwplaten, vertelt hij. "Ik heb de meeste bouwplaten of modellen geleverd voor deze expositie. Alleen de grote exemplaren niet, die heeft de uitgeverij van Leon Schuijt geleverd. Deze kan ik tenslotte niet in huis kwijt! Ik heb een vrij grote verzameling, die ik in 30 jaar opgebouwd heb. De vonk sloeg destijds echt over en ik ging naar steeds meer bouwplaten zoeken. Ik kwam erachter dat er voor verzamelaars niet veel informatie is over kartonnen bouwplaten en toen ben ik begonnen met het maken van een blaadje, het Bouwplaten Bulletin, dat vier keer per jaar uitkomt. Hierin staat informatie over de geschiedenis van de bouwplaat en bouwplatennieuws, verder tips en mensen kunnen een oproep doen welke bouwplaat zij zoeken."

Bouwplaten fascineren Jan enorm. "Ik heb een liefde voor het grafische. Oude boeken, prenten, postzegels en dus ook bouwplaten. In het bijzonder de met de hand ingekleurde exemplaren vind ik schitterend. Geweldig dat er nu een tentoonstelling over bouwplaten in Giessenburg te vinden is. Ik ben al lang bezig met het promoten van de hobby, in het hele land. De expositie ziet er ook heel mooi uit; echt professioneel gedaan."

Leon Schuijt leverde met name grote bouwplaten of modellen voor de tentoonstelling. Hij heeft een uitgeverij die zich helemaal richt op het ontwikkelen, uitgeven en verkopen van deze platen. "We hebben er duizenden, in 700 tot 800 verschillende soorten. In 1958 zijn we begonnen met het maken van bouwplaten. Erg leuk dat er nu een expositie over is. Al hebben wij al vaker meegedaan aan tentoonstellingen; in binnen- en buitenland. Bouwplaten zijn mijn hele leven! Het is mijn werk, maar ook mijn hobby. Ik ben 81 en mensen vragen me geregeld waarom ik niet stop met werken. Omdat ik het vak en de platen zo verschrikkelijk leuk vind. Voornamelijk vanwege de architectuur."

In het museum zijn werkstukken/maquettes te bewonderen maar er zijn ook bouwplaten te koop voor zowel volwassenen als kinderen. De expositie is te zien tot en met zaterdag 1 juni 2019. Het museum is elke woensdag- en zaterdagmiddag open vanaf 13.30 uur tot 17.00 uur.
 

Meer berichten