Arco Bevelander uit Hardinxveld-Giessendam is secretaris bij de stichting. (Foto: Eline Lohman)
Arco Bevelander uit Hardinxveld-Giessendam is secretaris bij de stichting. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Klassieke muziek heeft diepgang'

In 2009 is door enkele enthousiaste muziekvrienden de stichting Musica Aeterna opgericht. Het doel: inwoners uit de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden meer in aanraking te brengen met hoogwaardige klassieke muziek. Muziek die toegankelijk is voor een breed publiek en daardoor ook een sociaal maatschappelijke functie heeft. De overtuiging dat musiceren een van God gekregen gave is, heeft de bestuursleden geïnspireerd de stichting de naam Musica Aeterna te geven: 'muziek van eeuwigheidswaarde'. Deze eeuwigheidswaarde willen ze graag tijdens de concerten in de muziek laten doorklinken. Arco Bevelander uit Hardinxveld-Giessendam is secretaris bij de stichting.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Musicus Hans Houtman nam tien jaar geleden het initiatief voor het oprichten van de stichting. Voor Arco was het een logische keuze om in 2010 bestuurslid te worden, vertelt hij, met om zich heen allerlei posters van eerdere concerten van de stichting. "Je moet wat hebben met klassieke muziek; anders gaat die wereld langs je heen. We merkten dat er weinig concerten waren in onze regio, dus besloten we ze zelf te gaan organiseren. In 2009 hadden we een concert in Giessen-Oudekerk. Dat was hartstikke leuk! Het was de opstap naar het oprichten van de stichting."

Zelf is Arco ook een liefhebber van klassieke muziek. "Klassieke muziek spreekt me erg aan. Het heeft alles in zich en kan veel emotie en gevoel oproepen. We praten vaak al snel over Bach als het gaat om klassieke meesters, maar veel tijdgenoten en voorlopers zijn, op een andere manier, net zo prachtig. Het is muziek voor de eeuwigheid; muziek met diepgang die vaak een snaar weet te raken. Die stijl spreekt veel mensen aan. Ze raken vaak ontroerd door de combinatie van de tekst en de muziek."

Arco kwam al op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek. "De passie is vroeger ontstaan door het kerkorgel. Op zondag gingen we naar de kerk en dan vond ik het orgel zo mooi. Ik kreeg een orgeltje en raakte wat in de klassieke muziek verzeild. Ook doordat er thuis naar klassieke muziek werd geluisterd. Maar het is een ontdekkingsreis. Als je er niet mee opgevoed bent, dan kom je er denk ik niet zo snel mee in aanraking. Je moet het ook leren luisteren, er moeite voor doen. Dat is een proces. Onze doelgroep begint bij ongeveer 45 jaar, maar we doen ons best om kinderen er ook mee bekend te maken. Door schoolprojecten, zoals bijvoorbeeld in 2017 in het Lutherjaar, toen we een heel succesvol kinderconcert hadden. Jeugd tot 18 jaar heeft trouwens altijd gratis toegang".

Het gaat goed met de stichting, merkt Arco op. "Steeds meer mensen komen in aanraking met klassieke muziek. We hebben inmiddels ruim 25 concerten georganiseerd. Wij regelen het hele concert, ook het vragen van de solisten, koor en musici. Inmiddels kunnen we putten uit een mooie groep goede solisten en barokmusici. We krijgen geen subsidie, maar proberen de kosten zo laag mogelijk te houden en tegelijkertijd hoge kwaliteit muziek te bieden. We zijn blij met onze sponsoren – een aantal bedrijven uit de regio. Maar nieuwe sponsoren zijn natuurlijk altijd welkom."

Het eerstvolgende concert is op 16 februari in de NH kerk in Hoornaar, aanvang 20.15 uur, getiteld 'Psalmen in concert'. Op 2 november staat er een 'Geen dag zonder Bach' concert gepland om 20.15 uur, ook in Hoornaar dit keer. In december 2020 hoopt de stichting weer groots uit te pakken met het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, in de Grote Kerk van Gorinchem.

Het bestuur bestaat uit drie man. Dat is weinig, maar ze zijn zodanig op elkaar ingewerkt dat de organisatie zeer soepel verloopt. De bestuursleden zijn inmiddels een hechte vriendengroep. Info via www.musicaaeterna.nl. 
 

Meer berichten