Bert-Jan van der Wolf (rechts) is voorzitter van De Bovenstem en Albert Vlot is secretaris en penningmeester. (Foto: Eline Lohman)
Bert-Jan van der Wolf (rechts) is voorzitter van De Bovenstem en Albert Vlot is secretaris en penningmeester. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Psalmen zijn de apotheek van God'

De leden van zangvereniging De Bovenstem uit Hardinxveld-Giessendam komen eens in de drie weken op donderdagavond bij elkaar in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Buitendams 118 om met elkaar te zingen. Zij zingen en oefenen psalmen met bovenstem. Elke oefenavond wordt er begonnen met gebed, daarna worden de psalmen geoefend voor diverse uitvoeringen en, als die er zijn, nieuwe bovenstemzettingen. Bert-Jan van der Wolf is voorzitter van De Bovenstem en Albert Vlot is secretaris en penningmeester. Ze zijn blij dat zij deel mogen uitmaken van de vereniging, die interkerkelijk is.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Iedereen is welkom, benadrukken Bert-Jan en Albert in de ruimte waarin zij oefenen. Ofwel: mensen van alle kerkverbanden. "Mooi dat dat kan," vindt Bert-Jan, die sinds 2010 lid is van De Bovenstem. "We vinden het fijn om te zingen. Het zingen van psalmen is prachtig. En met een bovenstem klinkt het allemaal nog mooier. Dan zing je boven de melodie. Ik vind dat psalmen de apotheek van God zijn. Er zit inhoud in en je kunt ze in voor- en tegenspoed zingen. Het kan je erg raken en daarom hebben we na afloop weleens een gesprek over wat we gezongen hebben en wat de psalmen teweeggebracht hebben."

Op 15 december 2004 is De Bovenstem opgericht. Eind jaren '90 is de groep al informeel begonnen, toen Henriëtte de Bat-Van Maelsaeke de vereniging mede oprichtte. Behalve in juli en augustus zingen de leden elke drie weken met elkaar, het hele jaar door. Albert, die sinds 2000 bij De Bovenstem zit, vertelt: "We proberen elke maand een uitvoering te doen. We komen op uitnodiging. Dat kost instellingen of individuen niets, maar we vragen wel of er gecollecteerd kan worden voor het goede doel. We willen namelijk wat terugdoen voor de maatschappij – een commercieel koor worden is zeker niet onze insteek. We zingen ook niet volmaakt, omdat we geen professioneel koor zijn, maar dat geeft niet. Dat verbindt juist. Het gaat om het zingen met elkaar en niet om zo groot mogelijk te worden als vereniging."

De zangvereniging heeft voor dit jaar al allerlei uitvoeringen op het programma staan. Zo zingen zij 23 februari in de Nieuwe Kerk in Hardinxveld-Giessendam, voor Woord en Daad, in maart/april in Alblasserdam en in mei in Zaltbommel. Verder staan er het eerste halfjaar geen uitvoeringen, maar dat kan volgens de heren ongetwijfeld snel ingevuld worden. De vaste organist tijdens de oefenavonden van De Bovenstem is Marieke den Hertog. Inmiddels telt de zangvereniging 64 leden. 

Bert-Jan: "We hebben allemaal een passie voor muziek en het gaat om de inhoud. Dat heeft me altijd al erg aangesproken. Ik vind het geweldig als we een uitvoering hebben. Zo hebben we in juni 2018 op de Dam in Amsterdam gezongen. Dat was een hele belevenis, geweldig! Met 200 man van diverse koren stonden we daar onder andere psalmen te zingen. Mensen die langsliepen stopten om te luisteren. We hebben daar psalmen en geestelijke liederen gezongen waarvan we dachten dat mensen ze vanuit hun jeugd herinnerde. Dit om mensen te bewegen de evangelisatiepost te bezoeken. Als we een volgende keer weer uitgenodigd worden om op de Dam te zingen, dan gaan we zeker weer."

De oefenavonden vinden altijd plaats om 20.30 uur en zijn op 21 februari, 14 maart, 4 april, 2 en 23 mei en op 20 juni. Wie een keer mee wil zingen kan dat doen. Informatie is verkrijgbaar via bovenstem.hg@gmail.com. 
 

Meer berichten