15 jongeren van drie verschillende kerken in Sliedrecht gaan 29 juli tot en met 26 augustus naar Rwanda voor een jongerencontact. (Foto: Privé)
15 jongeren van drie verschillende kerken in Sliedrecht gaan 29 juli tot en met 26 augustus naar Rwanda voor een jongerencontact. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Jongeren reizen af naar Rwanda

15 jongeren van drie verschillende kerken in Sliedrecht gaan 29 juli tot en met 26 augustus naar Rwanda voor een jongerencontact. De jongeren zijn hard bezig om geld te verdienen, waarmee ze projecten en de zustergemeenten in Rwanda kunnen ondersteunen. 6 april is er een Lentefair met rommelmarkt in en om de Gereformeerde kerk met een Bootcamp. Verder staat er nog een beachvolleybaltornooi op stapel en mogelijk een autowas-actie. Sinds 1988, ruim 30 jaar, heeft de Gereformeerde Kerk met negen andere Gereformeerde Kerken in de regio een uitwisseling met gemeenten in het Afrikaanse land. 

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - In 2015 is initiatiefnemer Rita Verboom met een regio-delegatie naar Rwanda geweest. Het raakte haar, vertelt Rita. In 2016 organiseerde zij samen met ds. Joost Schelling een soortgelijke reis voor jongeren. Dat was een groot succes "Om andere jongeren ook de mogelijkheid te bieden deze ervaring op te doen organiseert de kerk opnieuw voor 2019 de reis. Minimaal 8 en maximaal 15 deelnemers was het doel. Binnen de kortste keren was de reis volgeboekt ondanks het feit dat iedereen wist hoe hard er gewerkt moet worden om geld voor de projecten binnen te halen. De reis moeten ze zelf betalen, ook de leiding. We willen jongeren laten ervaren hoe het is om in een ontwikkelingsland te wonen en te werken en leeftijdgenoten te ontmoeten. Onze kerk heeft in Rwanda twee partnergemeenten, Mbati en Mwirute, en de jongeren zullen optrekken met jongeren uit deze gemeenten. Hun leven, geloof en dromen delen. Ze slapen daar bij de gezinnen. Verder gaan ze de projecten die wij steunen bezoeken en er meewerken. Bovendien organiseren Rwandese en Sliedrechtse jongeren met elkaar voor hiv/aids kinderen bij Mwana Ukundwa een Summercamp."

Daan de Zwart (22) vindt het niet spannend om naar Rwanda te gaan, vertelt hij. "Deze nieuwe ervaring geeft mij hopelijk inzicht in hoe de maatschappelijke situatie is in Rwanda. Verder ben ik er benieuwd naar wat de rol van jongeren en de kerk in de maatschappij is. De interculturele aspecten geven mij hopelijk nieuwe inzichten waarvan ik hoop dat deze in toekomstige situaties helpen de juiste beslissingen te nemen." Ook Joris van den Dool (18) ziet er naar uit. "Ik ga mee omdat ik erg benieuwd ben naar het land zelf, hoe het er uit ziet en hoe de mensen daar leven, maar vooral ook omdat het mij supergaaf lijkt om met mensen van daar in gesprek te gaan en ze een beetje te leren kennen. Als je op vakantie gaat dan heb je dat niet zo veel, maar met de Rwandareis is dat juist het doel."

Ook Rik de Waard (18) vindt het best spannend. "Het lijkt een compleet andere wereld te zijn en ik vraag me vooral af hoe het contact met leeftijdgenoten en mensen uit deze zo andere cultuur zal zijn. Ik ben heel nieuwsgierig naar het leven in Rwanda. Vooral het leven na de genocide en het leven in armoede. Daarnaast hoop ik dat wij en de Rwandese jongeren iets van elkaar kunnen leren." Daar sluit Noa van Dijk (15) zich bij aan. "Ik heb al van veel mensen gehoord dat het een mooi land is met een bijzondere geschiedenis, dus ik ben super benieuwd. Het is een leuke groep en ik denk dat we veel mooie dingen gaan meemaken in Rwanda. Ik heb gehoord van mensen dat je misschien wel tussen de kakkerlakken moet slapen, dat vind ik een beetje vies, maar dat komt vast allemaal goed."

Er is 20.000 euro nodig. Er is tot nu toe € 10.000 verdiend, onder meer met het verkopen van Advent kalenders, speciale 'Rwanda huiswijn', speculaaspoppen, kerst- en Nieuwjaars postactie, oliebollenverkoop en een Nieuwjaarsduik. 12 februari was er een pannenkoekenmaaltijd in de Voorhof.

Meer berichten