Hans Kamsteeg uit Hardinxveld-Giessendam maakt deel uit van COV Laudate, een koor met een groeiende ervaring op een breed vocaal terrein. (Foto: Eline Lohman)
Hans Kamsteeg uit Hardinxveld-Giessendam maakt deel uit van COV Laudate, een koor met een groeiende ervaring op een breed vocaal terrein. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Muziek speelt grote rol in mijn leven'

Hans Kamsteeg uit Hardinxveld-Giessendam maakt deel uit van COV Laudate, een koor met een groeiende ervaring op een breed vocaal terrein. Naast liederen staan de laatste tijd steeds meer omvangrijke(re) werken op het programma, waaronder oratoria en passionen. Ook wordt voortdurend gewerkt aan het ontwikkelen van de kwaliteit van het koor als geheel, maar ook aan de individuele stemmen. Dit alles onder de bezielende leiding van onze dirigent, Niels Kuijers. COV Laudate is een voortzetting van het in 1953 in Neder-Hardinxveld opgerichte Nederlands Hervormd Gemengd Koor. Hans is blij dat hij deel uitmaakt van het Hardinxveldse koor.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Sinds oktober 2012 gaat het Nederlands Hervormd Gemengd koor verder als COV Laudate. Sinds 1987 staat Niels Kuijers voor het koor. Onder zijn leiding is het repertoire aanzienlijk uitgebreid en worden gerenommeerde werken uit de vocale muziekgeschiedenis uitgevoerd, zoals de Schöpfung van Joseph Haydn, de Paulus van Mendelssohn, de Messiah van Händel, het Weihnachtsoratorium en de Johannes-Passion van Bach. Daarnaast blijft ook het kleine repertoire: liederen en kleinere koorwerken. 

Hans is alweer 20 jaar lid van het koor, vertelt hij. "Ik heb een grote liefde voor muziek, in het bijzonder voor Bach. Ik vind het bijzonder om met het koor de Matthäus Passion uit te voeren, omdat dit het hoogtepunt van Bach was. Dit stuk kan zoveel met een mens doen; je kunt er waanzinnig enthousiast over worden. Mij maakt het rustig. Het verheft mijn leven op een hoger plan. Bach is zo mooi! Zijn muziek biedt voor ieder wat wils. Ik ben zelfs zo'n van fan Bach dat ik in Leipzig het Bachmuseum heb bezocht en de plek waar hij begraven ligt. Er zit veel symboliek in zijn muziek. Het wordt ook als therapiemuziek gebruikt. Het is complexe muziek, maar het voelt snel vertrouwd – het landt ergens in je lijf. Ik herken muziek van Bach uit duizenden!"

De Hardinxelder is er dan ook heel blij mee dat COV Laudate op 6 april mee mag zingen met de Matthäus Passion in Papendrecht, in de Betlehemkerk. "Het belooft een heel mooie uitvoering te worden. Het kost heel veel tijd om je voor te bereiden op zo'n concert – we zijn tenslotte een amateurkoor, dat wel professionele stukken zingt. Maar we doen het met heel veel plezier. Bach neemt in deze regio een steeds grotere plaats in en dat is mooi om te zien. Het is de eerste keer dat de Matthäus Passion in Papendrecht wordt uitgevoerd, dus het is erg leuk dat wij eraan mee mogen doen. We hopen er een traditie van te maken, net als in andere steden al zo is."

Bij COV Laudate zingt Hans bas, ofwel een donkere stem. "Ik heb even tenor gezongen, maar dat was te hoog voor mij. Zingen geeft mij een enorm gevoel van ontspanning. Even los komen van de wereld en andere dingen vergeten. Muziek speelt een heel grote rol in mijn leven en is er niet uit weg te denken. Momenteel heeft het koor 70 tot 75 leden. Dat aantal is meestal wel gelijk. Ons koor is heel erg in beweging. We houden ons bezig met allerlei muzieksoorten, zoals Engelse koormuziek. Veel leden zijn al jarenlang lid. Ook vanwege het sociale aspect. Het is gezellig onder elkaar en we houden allemaal van de muziek die we zingen."

Hans Kamsteeg is geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam. Hij heeft er zijn roots liggen en heeft er een kapsalon, al 40 jaar. Zijn vader runde deze kapsalon de 40 jaar daarvoor al.
 

Meer berichten