Dick Kamsteeg uit Sliedrecht maakt maquettes voor tentoonstellingen bij het Baggermuseum in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Dick Kamsteeg uit Sliedrecht maakt maquettes voor tentoonstellingen bij het Baggermuseum in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Je komt nog eens onder de mensen'

Dick Kamsteeg uit Sliedrecht maakt maquettes voor tentoonstellingen bij het Baggermuseum in Sliedrecht. Al 25 jaar is hij vrijwilliger bij het museum aan de Molendijk. Hij haalt veel plezier uit de uurtjes die hij in de weer is voor het museum, maar hij merkt ook dat zijn leeftijd hem een beetje parten begint te spelen. Met zijn 89 jaar denkt Dick erover om in de nabije toekomst te stoppen, maar voor nu geniet hij nog van het zagen van multiplex platen, het verven van onderdelen en het in elkaar zetten van de platen zodat er een maquette ontstaat.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Trots laat Dick foto's zien van de tentoonstelling over het Panamakanaal, waarvoor hij eigenhandig een maquette maakte. "Heb ik twee jaar over gedaan. Een hele klus! Ik ben bij het museum begonnen met het doen van de fotoregistratie, maar dat vond ik niet zo leuk. Daarna ben ik technische tijdschriften gaan onderzoeken om te kijken of er informatie over baggeren in stond."

De volgende klus was het snijden van passe-partouts. "Daar ben ik een jaar lang mee bezig geweest. Daar konden we die foto's in doen. Van lieverlee vroeg het Baggermuseum me om allerlei klussen te doen en dat doe je dan ook. Toen ben ik bij de tentoonstellingen terechtgekomen. Ik had nog geen ervaring met het maken van maquettes, maar ik heb wel mijn hele leven als tekenaar gewerkt. Ik heb onder meer de Palmeilanden bij Dubai nagemaakt, een dam bij Leningrad in Rusland en de Afsluitdijk. Het begint allemaal met goede voorbereidingen. Hoe groot moet de maquette worden? Voor de maquette van het Panamakanaal had ik bijvoorbeeld 12 grote platen nodig. Één onderdeel moet op één plaat komen. Je hebt dus maar beperkt de ruimte en daar moet je rekening mee houden."

Tussendoor verricht Dick al jarenlang allerlei hand- en spandiensten. Het is maar net waar het Baggermuseum hem voor kan gebruiken. De Sliedrechter doet het met veel plezier, vertelt hij. "Ik doe het omdat ik het daar hartstikke leuk vind. Onlangs heb ik de gemeentepenning gekregen omdat ik me al 25 jaar als vrijwilliger inzet voor het museum. Dat zijn mooie dingen. Ik doe het vooral ook om nog iets te doen te hebben op mijn leeftijd. Als ik eenmaal aan een maquette werk, dan ben ik er dag en nacht mee bezig. Het is goed voor mijn bovenkamer, want je krijgt uitdaging. En je komt ook nog eens onder de mensen."

Bij het Baggermuseum lopen zo'n 50 vrijwilligers rond. Ieder heeft zijn of haar eigen taak. De een verzorgt rondleidingen, de ander buigt zich over de administratie. Dick is er elke donderdagochtend te vinden. "Ik heb in de scheeps- en baggerbouw gezeten, dus het museum past helemaal in mijn straatje. Ik kom herkenbare dingen tegen. Er liggen alleen al duizenden tekeningen van baggerschepen. Die heb ik allemaal geregistreerd. Fijn, want het is mijn werk geweest om met die schepen om te gaan. Wel moet ik zeggen dat ik langzaamaan richting het eind van dit vrijwilligerswerk ga, want ik houd dit niet tot mijn 100e vol."

In het Nationaal Baggermuseum valt van alles te zien over de geschiedenis van de baggerindustrie in Sliedrecht. Van 1 april tot 1 november is de BaggerPraktijkTuin op de buitenruimte van het museum geopend. Er worden nog vrijwilligers voor het museum gezocht. Kijk voor meer informatie op de website www.nationaalbaggermuseum.nl.
 

Meer berichten