Het Creatief Centrum beschikt over een keuken, waar het eten van de eerste Smikkelen en Bikkelen wordt klaargemaakt. (Foto: Yvonne Vogel)
Het Creatief Centrum beschikt over een keuken, waar het eten van de eerste Smikkelen en Bikkelen wordt klaargemaakt. (Foto: Yvonne Vogel)

Voor 't eerst Smikkelen en Bikkelen

Sliedrecht - In het Creatief Centrum vindt op donderdag 14 maart iets nieuws plaats: Smikkelen en Bikkelen. Het idee komt uit de koker van Suus en Anselma, de eigenaren van 2xLeuk. "Steeds meer mensen weten het Creatief Centrum te vinden, maar vanwege de openingstijden is dat eigenlijk altijd overdag. Voor degenen die dan aan het werk zijn, is er nooit eens gelegenheid met ons kennis te maken. Daar wilden we verandering in brengen," legt Anselma uit. Omdat de locatie aan de Maaslaan ook over een mooi kooklokaal beschikt, werd al snel de koppeling gemaakt tussen eten en creatief bezig zijn. En voilà: daar is Smikkelen en Bikkelen.

Door Yvonne Vogel

Ruim een week voorafgaande aan de eerste editie hebben Suus en Anselma er zin in. "Hoe de avond eruit zal zien? Vanaf 17.30 uur ontvangen we de deelnemers in het Creatief Centrum. Ze kunnen hier, misschien in vele gevallen wel na een lange werkdag, lekker neerploffen en dan wordt er heerlijk voor ze gekookt. Hoe fijn is dat? Er staan onder meer bijzondere stamppotten op het menu, ook verkrijgbaar in een vegetarische variant. Het eten serveren wij op bordjes en in kommen van Leuke Meuk, de kringloopwinkel die hier ook is gevestigd en tijdens Smikkelen en Bikkelen tevens de deuren opent. Uiteraard worden er ook drankjes geserveerd.

Gemoedelijk

Het moet een gemoedelijk samenzijn worden, waarbij er hopelijk vele leuke contacten ontstaan. We zetten lange tafels en stoelen neer in het kooklokaal en daaromheen is er ook volop ruimte om te eten. Bij mooi weer kunnen we misschien de binnenplaats wel gebruiken," legt Suus uit. Zijn de buiken gevuld, dan wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Vele huurders van het Creatief Centrum bieden de meest uiteenlopende workshops aan. Er zijn er inmiddels twee helemaal vol, maar voor glazuren bij Kunst van klei, wrapbracelets maken bij 2xLeuk, een clipboard pimpen bij Potlood en Paperassen, een schijf van drijfhout met betonnen accessoires maken bij DriftwoooD, paperbaggy handletteren bij W4K en een tekstbord branden bij Naambord van Hout zijn nog enkele plekken beschikbaar. "Leuk dat alle collega's in het Creatief Centrum zo enthousiast zijn. We hebben sowieso veel contact met elkaar, maar dit zorgt alleen maar voor meer cohesie."

Bundelen

De huurders weten inmiddels dat ze vroeg of laat de uitvalsbasis aan de Maaslaan moeten verlaten, omdat er andere plannen zijn op de locatie. Suus: "Heel jammer. We hopen dat het nog even duurt voordat we onze mooie plek kwijtraken. Met de andere huurders hopen we in ieder geval een ander pand in Sliedrecht te vinden, waar we door kunnen blijven gaan met het bundelen van de krachten. Dat is veel leuker dan afzonderlijk van elkaar in een atelier te werken. En het biedt meer mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten, zoals Smikkelen en Bikkelen. Vanwege de grote belangstelling is het de bedoeling om in het najaar een volgende editie te organiseren. Of dat nog hier is of elders, dat is nu nog onzeker." Maar 2xLeuk gaat sowieso door. Anselma: "We kennen elkaar al lang, en zijn dit ooit samen begonnen omdat we tijdens strandvakanties altijd zoveel gezellige kralenwinkels langs de kust tegenkwamen. Zoiets wilden wij ook, maar dan in Sliedrecht. We zijn met drie zakken kralen begonnen, in een omgebouwde schuur." Het Creatief Centrum is echter een stuk warmer, zowel letterlijk als figuurlijk. Tijdens Smikkelen en Bikkelen kan iedereen dat komen ervaren.

Zin in een gezellig avondje? Deelname aan Smikkelen en Bikkelen kost 29,50 euro per persoon. Aanmelden is nog mogelijk en kan via: smikkelenenbikkelen@gmail.com.

Meer berichten