Er wordt geleerd hoe je veilig om kunt gaan met landbouwverkeer. (Foto: Privé)
Er wordt geleerd hoe je veilig om kunt gaan met landbouwverkeer. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Praktijkles omgaan met Landbouwverkeer

Op dinsdag 12 maart gaan leerlingen van de groep 8c van de Johannes Calvijnschool, groep 7 en 8 van OBS De Wilgen, groep 7 en 8 van SBO de Akker en groep 7 van OBS Roald Dahl aan de slag met verkeerseducatie.

SLIEDRECHT - De kinderen starten met het lesproject 'Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer' (VOMOL). De start is om 8.45 uur en het einde van de laatste les is om 15.00 uur. Dit gebeurt aan de achterzijde van Partycentrum de Lockhorst, Sportlaan 1. Het is het eerste VOMOL-project in de Drechtsteden. Er komt nog een extra VOMOL-dag op 4 april vanwege het grote animo. 120 leerlingen uit groep 7 en 8 krijgen voorlichting over hoe zij zich het beste kunnen gedragen rondom grote opvallende voertuigen die zij op de weg kunnen tegenkomen. Met een scala aan grote, imposante landbouwvoertuigen kunnen de kinderen zien hoe 'groot en klein' landbouwverkeer goed samen kunnen gaan. Het initiatief kwam van de scholen zelf die het verkeersveiligheidslabel 'School op SEEF' hebben behaald.

De gemeente Sliedrecht heeft veel te maken met grote voertuigen in combinatie met kinderen die op de fiets naar school gaan. De basisschoolleerlingen krijgen theorie en praktijk voorlichting over opvallend landbouwverkeer van leerlingen van de agrarische mbo-opleiding van het Prinsentuin College. Onder begeleiding van een VOMOL-docent laten de jonge chauffeurs van deze voertuigen de leerlingen ervaren waarom zij afstand moeten houden van deze grote voertuigen en wat een chauffeur van zo'n groot voertuig wel en niet kan zien. Een VOMOL-docent sluit het geheel af met een evaluatieles.

Met deze aanpak worden 2 groepen jonge verkeersdeelnemers bereikt: kinderen die leren om alleen het verkeer in te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen. De VOMOL verkeersactie past ook goed binnen de regionale doelstelling vanuit de regio Drechtsteden om kennis te delen en samen te werken. Regionaal werken 7 gemeenten en de politie samen op het gebied van verkeersveiligheid. De campagne sluit aan bij de provinciale campagne 'Ik maak een punt van 0 verkeersslachtoffers'. Loonbedrijven uit de regio stellen voertuigen beschikbaar. Daarmee wordt ook de loonwerksector betrokken bij het project.

Meer berichten