100-jarige RK kerk sluit zondag jubileumjaar af

Sliedrecht - Ruim 100 jaar geleden zijn er Belgische vluchtelingen neergestreken in Sliedrecht. Deze mensen hadden behoefte aan een eigen Katholieke Kerk. De Katholieke Kerk was toen nog niet in beeld in Sliedrecht. In deze hoofdzakelijke protestante omgeving was het bijzonder om een Katholieke Kerk op te richten. Toch werd er zo besloten: 500 meter vanaf de Nederlands Hervormde kerk aan de rand van het dorp Sliedrecht werd een stuk grond aangekocht en een houten directiekeet neergezet die werd ingericht volgens katholieke gebruiken. Na één jaar, op 17 maart 1919, werd deze kerk ingewijd. En kreeg de naam Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand.

In 1948 was het dak van de kerk zo lek dat de mensen in de kerk als het regende een paraplu op moesten zetten. Er is toen besloten een nieuw gebouw te plaatsen op dezelfde plaats.

Vijftien jaar geleden heeft er weer een grote verbouwing plaatsgevonden. Er is toen met hulp van vele parochianen, en dankzij giften, een aanbouw aan de kerk gezet. Deze aanbouw biedt veel meer ruimte voor de activiteiten binnen de geloofsgemeenschap. Zoals catechese voor de jeugd, vergaderingen, maaltijden voor de ouderen en het samen koffie drinken na de viering.

De geloofsgemeenschap in Sliedrecht bestaat uit katholieken en heeft ook een regio functie gekregen. De Fatimakerk in Alblasserdam en de kerk in Sliedrecht hadden samen een pastoor dus werd er veel samengewerkt. Later kwam daar ook Papendrecht bij (De Onbevlekte Ontvangenis van Maria) en ontstond de SAP samenwerking. Uiteindelijk gekomen tot een fusie: Parochie Onze Lieve Vrouwe.

Sinds januari 2012 is er weer een fusie geweest nu tussen de R.K. kerken uit Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht (Zwijndrechtse waard) en de SAP kerken uit de West-Alblasserwaard. De R.K. kerken in deze plaatsen vormen de Theresia van Avila parochie.

De Sliedrechtse kerk is een actieve geloofsgemeenschap met veel vrijwilligers. In het weekend en dinsdagmorgen is er een viering. Naast de kindercatechese is er ook een tienerclub. Ieder jaar wordt er een kleine voorjaars- en kerstmarkt gehouden én worden er heerlijke oliebollen gebakken.

Het contact met de andere kerken in Sliedrecht vindt bijvoorbeeld al jaren plaats in de Commissie voor de Aangepaste kerkdiensten en de laatste jaren in de Week voor eenheid van gebed. Daarnaast is de kerk actief betrokken bij de Kerstwandeling op het Merwebolderterrein. Ook neemt de RK kerk deel in de Interkerkelijke Diaconale Commissie welke zich richt op noodhulp aan niet-kerkelijken.

Op 18 maart 2018 is er gestart met het vieren van dit eeuwfeest: een feestelijke eucharistieviering met genodigden en eigen parochianen was het startsein voor de reeks andere activiteiten.
In mei zijn de ouderen met een boottocht over de Merwede verwend. Prachtig weer en een heerlijke lunch maakte deze dag tot een groot succes.
In september was er een klein maar gezellig groepje gezinnen dat met elkaar een fietstocht maakte naar de Natuur- en Vogelwacht in Wijngaarden. Met een puzzeltocht voor de kinderen en een lekkere picknick was dit ook een geslaagde middag.

In november hebben alle vrijwilligers genoten van een geweldig warm en koud buffet in school De Grienden (verzorgd door de kok van Drechtsteden).
En de kerk was gastheer/vrouw voor de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de Therisia van Avila parochie. Tenslotte hebben de tieners zich weer kunnen bevrijden uit de Escape room.

Een prachtig jaar dus dat op zondag 17 maart wordt afgesloten met een eucharistieviering om 9.30 uur met als voorganger bisschop mgr. Van der Hende.

Meer berichten