Ad de Kok is al 47 jaar vrijwilliger bij Oranje Trouw. Voorzitter van de vereniging Is Bertie den Breejen. (Foto: Eline Lohman)
Ad de Kok is al 47 jaar vrijwilliger bij Oranje Trouw. Voorzitter van de vereniging Is Bertie den Breejen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'In je eentje bereik je niets'

Oranje Trouw is een stichting in Hardinxveld-Giessendam die de activiteiten op Koningsdag organiseert. Ad de Kok is al 47 jaar vrijwilliger bij Oranje Trouw en verricht allerlei hand- en spandiensten. Valt er wat te klussen, dan is Ad van de partij. Voorzitter van de vereniging Is Bertie den Breejen, nu al tien jaar. Ook al is zij voorzitter, de bestuursleden hebben veel contact met elkaar en nemen gezamenlijk beslissingen. Het programma voor komende Koningsdag is al bekend en laat weer een verscheidenheid aan activiteiten zien – van een aubade tot en met concerten.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De schoonvader van Ad, Johan Klijn, was voorzitter van Oranje Trouw. Zo kwam Ad in contact met de vereniging. "Als er wat te klussen viel, dan riep hij mij erbij," vertelt Ad. "In het begin was ik een beetje op de achtergrond betrokken. Er werd veel zelfgemaakt in die tijd, zoals decors en spelletjes. Dus er viel altijd wel wat te maken." Vanaf 1993 heeft Ad 25 jaar lang in het bestuur gezeten, tot vijf jaar geleden. Nog steeds is hij betrokken en verleent hij hand- en spandiensten. 

Dat, plus de kennis van Ad over Oranje Trouw, maken hem tot een heel waardevolle vrijwilliger, zegt voorzitter Bertie. "Hij weet zoveel van vroeger. Als we bepaalde vragen hebben, dan richten we ons tot hem. Zelf ben ik nu ruim 20 jaar bij de vereniging. Ik had al eens aangeboden aan de toenmalige voorzitter om wat voor Oranje Trouw te doen als het nodig was en wie a zegt, moet ook b zeggen." Bertie begon als bestuurslid en is nu tien jaar voorzitter. Ze legt contacten met de gemeente en is aanwezig bij alle vergaderingen en overleggen. "Maar we doen eigenlijk alles samen. Dat vind ik heel belangrijk, want alleen bereik je niets."

Dit laatste spreekt ook Ad aan. "We doen alles in overleg, want het is niet zo'n grote ploeg van bestuursleden en vrijwilligers. Hoewel er ook steeds mensen weggaan, zijn nieuwe bestuursleden en vrijwilligers van harte welkom." Wie zich inzet voor Oranje Trouw, krijgt er volgens Bertie veel voor terug. "Je kunt iets betekenen voor de gemeenschap. Het hele jaar door zijn we bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag. Al in september hebben we de eerste vergadering. 
We vergaderen elke maand."

De plannen voor komende Koningsdag liggen er al. Er wordt begonnen met een lawaaioptocht om de mensen wakker te krijgen, gevolgd door een aubade bij De Lange Wei. Daarna worden er concerten gegeven bij Tiendwaert, De Lange Wei en Pedaja, want ook de ouderen worden de niet vergeten door Oranje Trouw. In de middag is er op het voetbalveld bij de Sluisweg een feestterrein met een tent van het 4Span. Jong en oud kunnen hier terecht. Er komt een verenigingsmarkt, er zijn spellen te doen, er komt een kinderboerderij en een vrijmarkt. Ad loopt er rond met een microfoon om het programma aan elkaar te praten. Bertie: "Het programma is elk jaar een beetje hetzelfde, dat heeft ook met de financiën te maken. Maar dat is prima, want de festiviteiten slaan altijd aan in Hardinxveld-Giessendam."

Tot tien jaar geleden hield Oranje Trouw jaarlijks een autocross, maar doordat de vereniging niet meer op het toenmalige terrein kon blijven, stopte de cross. De vereniging zou het fijn vinden om weer een cross te houden, maar denkt dat er nooit meer zo'n mooie locatie komt. De vereniging houdt ook in samenwerking met de gemeente jaarlijks op 4 mei de dodenherdenking bij het monument op de Sluisweg.
 

Meer berichten