Gerard de Haan van de Sliedrechtse werkgroep van Amnesty International. (Foto: Nanda van Heteren)
Gerard de Haan van de Sliedrechtse werkgroep van Amnesty International. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Gerard: 'Amnesty doet heel belangrijk werk'

Sliedrecht - Amnesty International is een wereldwijde organisatie die opkomt voor mensen die niet hun mening vrij kunnen uiten. In Nederland zijn er verschillende werkgroepen, zo ook een in Sliedrecht. Gerard de Haan is een van de tien personen die in het baggerdorp actief is voor dit goede doel en legt uit wat hij doet.

Door Nanda van Heteren

Eerst een stukje geschiedenis. Peter Benenson richtte in 1961 de vereniging Amnesty International op. Hij was een Engelse advocaat en las in de krant dat twee Portugezen gearresteerd waren. Portugal was toen geen democratie en proosten voor de vrijheid werd niet gewaardeerd. Benenson hield een campagne van een jaar en dat was in alle opzichten een succes.

Voorbeeld

"Wat wij nu zien is dat er nog steeds mensen in gevangenissen terecht komen, vanwege hun mening en daarom zijn ook vandaag acties nodig, om hen daaruit te bevrijden. Ons land is een voorbeeld van vrijheid. Je bent vrij om te denken, te praten en te doen binnen de kaders van de wet, maar zo is het zeker niet overal", vertelt De Haan.

"Ons werk houdt in dat wij op gezette tijden aandacht vragen voor het werk van Amnesty International. Zo zijn er handtekeningenacties waarbij we handtekeningen verzamelen en deze dan opsturen naar de president of de premier van een bepaald land om zo iemand, die onterecht vast zit, vrij te krijgen. We sturen ook regelmatig brieven of kaarten naar mensen in gevangenissen om hen te steunen of om hen vrij te krijgen en we gaan langs op scholen om voorlichting te geven en we collecteren eenmaal per jaar".

Gewetensgevangenen

De organisatie komt op voor gewetensgevangenen. "In de hele wereld zitten er duizenden onschuldig vast, daarom wordt jaarlijks ook een internationale actie gehouden (Write For Rights) en worden duizenden brieven, kaarten en mails naar politieke leiders gestuurd. Wij in Nederland doen ook mee aan deze schrijfactie."

Afgelopen december konden Sliedrechters terecht in de bibliotheek AanZet om te schrijven. "Dan nodigen wij bijvoorbeeld de burgemeester uit. Er zijn mensen van onze organisatie die elke maand een paar brieven schrijven. Wij krijgen daarvoor informatie van het kantoor in Amsterdam." Dat de actie Write For Rights helpt. Recent is weer een aantal gevangenen vrijgelaten.

Lesgeven

Samen met collega Ellen Hardenbol gaat De Haan, op uitnodiging, op bezoek bij basis- en middelbare scholen in de omgeving om voorlichting te geven met een gesprek, film en werkbladen.

Een wens van De Haan is dat alle hoogste groepen in het onderwijs zo'n voorlichting krijgen. Want het gaat over belangrijke informatie, zoals vrijheid, rechten, pesten en noem maar op. Hij hoopt dat het gemeentebestuur hierover met het onderwijs afspraken kunnen gaan maken.

Meer berichten