Fatoumata Diallo (39) uit Sliedrecht is begeleid door een van de vrijwilligers van Home Start. (Foto: Eline Lohman)
Fatoumata Diallo (39) uit Sliedrecht is begeleid door een van de vrijwilligers van Home Start. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik heb veel gehad aan begeleiding'

Vrijwilligers van Home Start in Sliedrecht bieden gezinnen een luisterend oor, gaan in op opvoedvragen en maken nieuwe inwoners wegwijs in hun nieuwe woonplaats. Fatoumata Diallo (39) uit Sliedrecht is begeleid door een van de vrijwilligers van Home Start: Janita Klamer. Fatoumata kreeg hulp met het invullen van papieren, Janita ging met haar mee naar de dokter en supermarkt en de Sliedrechtse is begonnen aan een opleiding omdat ze zich helemaal thuis begon te voelen in het dorp. Ook heeft ze haar inburgering gehaald.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Toen Fatoumata vier jaar geleden met een van haar kinderen bij het consultatiebureau was, begon het balletje te rollen. "Eerst zat ik in het asielzoekerscentrum in Emmen. Ik ben nu zes jaar in Nederland. In 2014 ben ik in Sliedrecht komen wonen en ik kende niemand. Tot ik bij Home Start terecht kwam. Janita kwam naar mij toe en daar was ik heel blij mee. Want ik liep vast met papieren, begreep brieven niet die ik kreeg. Zij heeft me geholpen met het invullen van allerlei papieren en ze ging mee naar de supermarkt en afspraken in het ziekenhuis of bij de dokter. Ook heeft zij me gelopen met het leren van de Nederlandse taal."

Fatoumata komt uit Guinea, dus de overstap naar een ander land en een andere taal was voor haar heel groot. "In het begin praatten we met handen en voeten. Ik sprak alleen Frans. Langzaamaan begon ik het Nederlands te begrijpen. Ook doordat ik vijf kinderen heb die de taal wat sneller leren. Inmiddels is de begeleiding vanuit Home Start klaar. Maar ik heb nog steeds contact met Janita. Als ik bijvoorbeeld een afspraak heb, dan gaat zij met me mee. Of ik mail haar wanneer ik ergens moeite mee heb. Ik heb haar echt nog nodig."

Dat vindt Janita geen probleem, vertelt zij. "Ik houd niet altijd contact met de gezinnen die ik begeleid vanuit Home Start, maar in dit geval heb ik toch echt wel een vriendschap opgebouwd met Fatoumata en de kinderen."

Fatoumata heeft haar opleiding zorg afgerond en mag zich nu helpende noemen. "Eerst heb ik een inburgeringscursus gedaan, vanuit de sociale dienst. Toen heb ik meegedaan aan een project dat tekorten in de zorg opvangt. Dus ben ik die opleiding gaan doen. Maar 17 van de 100 hebben de opleiding gehaald, waaronder ik. Daar ben ik trots op! Begin februari ben ik gestart met mijn werk in een Papendrechts verpleeghuis. Ik werk drie dagen en ga nog één dag per wek naar school. Ik vind het fijn om mensen te helpen. En zo kan ik gelijk kennismaken met andere mensen."

Janita glundert. "Ik vind dat zo mooi! Veel mensen vinden een uitkering best, maar Fatoumata wil er echt wat voor doen. Ze heeft het best pittig, want ze is een alleenstaande moeder en is niet verplicht om te werken, maar ze doet het dus wel. Fatoumata is een voorbeeld voor heel veel mensen. Alleen al door haar wilskracht."

Dat vrijwilligers bij Home Start nieuwkomers begeleiden, bejubelt Fatoumata. "Het is een goed project, want mensen worden er echt door geholpen. Ik heb er in ieder geval zeker wat aan gehad."

Mensen die belangstelling hebben in het begeleiden van gezinnen via Home Start, kunnen contact opnemen met Sascha Zonneveld, coördinator van Home Start, via 06-20249328 of s.zonneveld@humanitas.nl.
 

Meer berichten