Het nieuwe element Obstacle Run komt uit de koker van bestuurslid Rick van de Weg.
Het nieuwe element Obstacle Run komt uit de koker van bestuurslid Rick van de Weg. (Foto: )

'Obstacle Run kan tijdens Baggerfestival hit worden'

Sliedrecht - Het aftellen kan weer beginnen, want van 27 tot en met 30 juni is het weer tijd voor het Baggerfestival. Het is de dertiende editie van het evenement, maar dat is volgens Rick van de Weg in dit geval zeker geen ongeluksgetal. Het bestuurslid heeft er alle vertrouwen in dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een succesvol evenement. Nieuw is bijvoorbeeld de Obstacle Run, die op zaterdag 29 juni rond en door de haven zal plaatsvinden. "Gedurende de dag vinden er verschillende runs plaats. In groepjes van maximaal 20 personen wordt het parcours afgewerkt. Voor de fanatiekelingen zijn er twee wedstrijdruns, bedoeld om een scherpe tijd neer te zetten.

Door Yvonne Vogel

"Verder is het gewoon recreatief bedoeld, als ludieke activiteit. De minimumleeftijd voor deelname bedraagt 12 jaar. Ook moet je in het bezit zijn van een zwemdiploma, want een deel van het parcours bestaat uit zwemmen door de haven," legt Rick uit. Nat worden deelnemers dus sowieso, en ook een beetje vies. "Wat bagger hoort immers bij het Baggerfestival. Mud runs zijn ook populair, dat passeerde ook nog even de revue. Maar uiteindelijk is de keuze gevallen op een Obstacle Run. Het idee komt uit mijn koker. Toen ik het opperde tijdens een bestuursvergadering, was iedereen eigenlijk meteen enthousiast. Toen zijn we gaan uitzoeken of het organisatorisch haalbaar zou zijn."

Zwemmen

Dat bleek het geval en is dus een nieuw element aan het Baggerfestival toegevoegd. Het parcours van ongeveer een kilometer voert door de Merwestraat, over het pleintje en de muur bij De Handpalm en over het terrein en parkeerdek van het gemeentehuis. Via het terrein van Van Vliet aan de Industrieweg wordt de haven bereikt. Na een klein stukje zwemmen en de steiger van de Watersport Vereniging komt de finish in zicht. Onderweg zijn er zo'n vijftien hindernissen te nemen met namen als 'Balance Challenge', 'Fishermanroof', 'Tyre Field' en de 'Schotse wand'. "Er zitten best wat uitdagingen bij, maar door elkaar soms her en der de helpende hand te bieden moet het voor iedere deelnemer te doen zijn om de finish te halen."

Reuring

Rick denkt dat het goed is dat er op deze manier ook wat meer interactie en reuring is tijdens het evenement. "We evalueren na elke editie wat goed ging en wat beter kan. In 2017 liep het festivalterrein van de haven tot aan Het Plaatje. Dat was iets te langgerekt, waardoor je op sommige gedeelten niet het 'evenementgevoel' kreeg. Daarom is nu gekozen voor een compacter terrein, rondom de haven. De Obstacle Run komt daar prima tot zijn recht. Ik denk dat het zomaar een hit kan worden." Verder zal het lokale karakter wederom de boventoon voeren op het Baggerfestival. "Bezoekers buiten de gemeentegrenzen zijn uiteraard ook van harte welkom. Toch is er wel een lokale touch. Elk aspect van Sliedrecht is vertegenwoordigd tijdens het evenement: van sportverenigingen tot aan de maritieme sector, van een kerkdienst tot aan een braderie met ook veel aanbod van lokale ondernemers en van bands tot aan muziekkorps." Over bezoekersaantallen wil Rick niet speculeren, maar hij hoopt op een mooie opkomst. "Het weer speelt daar ook altijd een rol in, en daar heb je geen invloed op. In 2015 was het 32 graden, te warm eigenlijk. In 2017 was het daarentegen prima weer. Geen hittegolf, maar ook geen stortregens. Daar zou ik weer voor tekenen!" Over tekenen gesproken: inschrijven voor de Obstacle Run kan vooraf via: www.baggerfestival.nl.

Vrijwilligers

De organisatie van de Obstacle Run is in handen van een professionele en ervaren partij. Veiligheid staat daarbij voorop. Bij elk obstakel is dan ook toezicht en hulp door vrijwilligers nodig. Opgeven kan via info@baggerfestival.nl.

Meer berichten