Het verhaal van Geesje den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam mag gerust bijzonder worden genoemd. (Foto: Eline Lohman)
Het verhaal van Geesje den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam mag gerust bijzonder worden genoemd. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Tijd in Oeganda was ontzettend mooi'

Het verhaal van Geesje den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam mag gerust bijzonder worden genoemd. In 2008 verliet zij huis en haard om samen met haar gezin naar de stad Arua in Oeganda te gaan, om daar vervolgens jarenlang te wonen. Zij werkte daar in een naaiatelier met vrouwen, om deze dames met HIV een betere toekomst te geven. Geesje is alweer een tijd terug in Hardinxveld-Giessendam, maar blijft zich op afstand inzetten voor het atelier. Af en toe gaat zij terug naar Oeganda. Het land en de mensen blijven haar namelijk trekken.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Omringd door kleurrijke stoffen en handgemaakte producten uit Oeganda op haar woonark op het droge in Hardinxveld-Giessendam, vertelt Geesje haar verhaal. Dat begint in 2008, wanneer ze via de hervormde gemeente uit Giessen-Oudekerk en CMSI (Church Mission Society Ireland) met haar gezin uitgezonden worden naar Oeganda. Haar man was verbonden aan een praktijkschool daar. "Een kinderarts vroeg mij om te helpen zorgen voor zwangere vrouwen met HIV. Die vrouwen kregen anti-retrovirale medicijnen aangeboden in hun zwangerschap, maar kwamen vaak niet meer opdagen voor medicijnen na de bevalling, deze groep vrouwen worden in hun dorpsgemeenschap vaak nog enorm gestigmatiseerd.  Het was een heel mooie uitdaging om met deze groep moeders te werken. Het project is heel succesvol – steeds meer vrouwen komen terug om hun medicijnen te blijven gebruiken. Ik stuurde aan." 

Haar man Aart was directeur van een school voor beroepsonderwijs. Geesje raakte betrokken bij een naaiatelier, 'Life Stitches', dat deze vrouwen weer een toekomst geeft. "Zij kunnen zelfstandig aan het werk, nadat zij zelf de vaardigheid leerden. De gemaakte spullen worden verkocht en zo hebben ze een inkomen. Ook het zelfvertrouwen van de vrouwen groeit. Zij hebben vaak de hoop op een beter leven opgegeven door die besmetting, maar zien in het atelier dat ze nog zoveel kunnen betekenen. Sommigen konden aanvankelijk helemaal niet naaien, maar leerden dit. Vrouwen die heel goed zijn in naaien, huren een ruimte in de school waarop mijn man werkte."

In 2014 keerde het gezin terug naar Hardinxveld-Giessendam, omdat de kinderen ouder werden en het echtpaar het niet zag zitten om hen naar een internaatschool te brengen. "Onze tijd in Oeganda was ontzettend mooi. Onze kinderen koesteren die tijd ook. Als gezin zijn we één keer terug geweest. De jongste is daar geboren – heel speciaal. Het werk deden we ook als gezin. Je bent een deel van zo'n dorp. De kinderen gingen 's ochtends naar een lokale basisschool en in de middag kregen ze thuis les. Toen we weer thuiskwamen, was het verschil heel groot. Het is heerlijk om hier gewoon water te kunnen drinken en elektra te hebben. Maar je gaat het ook heel gewoon vinden wanneer je zulke zaken niet hebt. Het had iets heel puurs daar om simpeler te leven. Het leven in vertrouwen en afhankelijkheid was een echte leerschool voor mij als moeder. Ik kende het leven in een land zonder goede infrastructuur al wel, want mijn man en ik hebben in het verleden in een hutje in Zuid-Soedan gewoond, in Oeganda droegen we echter ook de verantwoordelijkheid voor de kinderen. We gaan als het even kan elk jaar naar Oeganda terug om te kijken hoe het daar gaat. Het blijft trekken. Maar voor nu zitten we goed in Hardinxveld-Giessendam."

Terugkijkend merkt Geesje dat ze veel geleerd heeft van haar tijd in Oeganda. "De projecten die we samen met de lokale bevolking hebben opgezet, vond ik heel mooi. Het is ook prachtig om te zien dat deze projecten nog altijd bestaan. Ik voel me bevoorrecht dat ik jarenlang in Oeganda heb mogen wonen en me heb mogen inzetten voor vrouwen."

Het naaiatelier in Arua heeft acht naaimachines en wordt aangestuurd door drie lokale mensen. De vrouwen die er komen, hebben contact met lotgenoten. Meer informatie is te vinden op de website www.lifestitches.org.
 

Meer berichten