De enthousiaste bestuursleden Alie Stout en Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam maken deel uit van Groei en Bloei Alblasserwaard. (Foto: Eline Lohman)
De enthousiaste bestuursleden Alie Stout en Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam maken deel uit van Groei en Bloei Alblasserwaard. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Met elkaar met natuur bezig zijn'

Groei en Bloei is een landelijke vereniging met lokale afdelingen, waaronder de afdeling Alblasserwaard. De enthousiaste bestuursleden Alie Stout en Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam maken deel uit van Groei en Bloei Alblasserwaard. Bloemschikken, lezingen over tuinen, vlinders en planten – de afdeling houdt zich bezig met alles dat met de natuur te maken heeft. Om mensen bewust te maken van het belang van meer groen in de tuin. Naast het feit dat het natuurlijk ook gewoon gezellig staat om iets in de tuin te hebben, volgens de twee dames.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Over drie jaar bestaat de landelijke vereniging maar liefst 150 jaar. De afdeling Alblasserwaard bestaat ook al lang, namelijk sinds 1961. Er is ook een subafdeling: bloemschikclub "Crocus". In totaal heeft de hele afdeling 170 leden. Het oudste lid is al meer dan 50 jaar lid van deze afdeling. "Ons doel is om met elkaar met de natuur bezig te zijn," vertelt Alie. "Bijvoorbeeld door tuinen open te stellen. Dat doen we weer op 15 juni tijdens de Open tuinen dag in de Alblasserwaard. Soms komen daar wel 80 tot 100 bezoekers per tuin op af."

Alie en Teuny maken deel uit van het bestuur, dat nog altijd leden kan gebruiken. Teuny: "Ik ben bij  het bestuur gekomen via het bloemschikken. Ik verricht allerlei hand- en spandiensten. We maken ook met verschillende leden bloemstukken voor evenementen. We kopen ook materialen in voor workshops die we zelf organiseren. 

Volgens Teuny doet Alie heel erg veel voor de vereniging. Dat beaamt Alie, al wil ze wel bescheiden blijven, naar eigen zeggen. "Ik zit sinds 1997 bij het bestuur. Ik ben secretaris geweest en nu ontferm ik me over de ledenadministratie en de nieuwsbrieven. In het verleden heb ik ook de website bijgehouden. Je groeit ergens in, letterlijk en figuurlijk, in dit geval. Het begon met bloemschikken en dat is nog steeds mijn hobby."

Dat laatste geldt ook voor Teuny. "Ik vind het leuke van deze vereniging dat ik met bloemschikken bezig kan zijn. Ik heb in het verleden een tuin gehad; nu niet meer maar ik vind werken met bloemen nog steeds heel fijn." Alie: "Ook ik vind het mooi om met de natuur en met bloemen bezig te zijn. We wisselen bij Groei en Bloei kennis en ideeën met elkaar uit. Bijvoorbeeld wanneer we in het voorjaar en in het najaar stekjes met elkaar ruilen. In het verleden hebben we ook meegedaan aan bloemschikwedstrijden en Teuny en ik geven al verschillende jaren samen een kerstworkshop voor alle leden, heel leuk."

Crocus maakt deel uit van Groei en Bloei Alblasserwaard. Naast bloemschikken worden er lezingen gegeven over onder meer tuinen, vijvers en vlinders. Wie lid wil worden van Crocus, en zo elke maand mee wil bloemschikken, kan kijken op de website Alblasserwaard.groei.nl. Ook is hier een overzicht te vinden van overige activiteiten van Groei en Bloei.

De afdeling bloemschikken van Groei en Bloei Alblasserwaard, genaamd Crocus, bestaat in juni 50 jaar. Dat wordt in Sliedrecht gevierd met de leden van Crocus, want de afdeling wil de mijlpaal niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zie alblasserwaard.groei.nl.
 

Meer berichten