Arie werd na zijn pensioen lid van Ichthus. (Foto's: Yvonne Vogel)
Arie werd na zijn pensioen lid van Ichthus. (Foto's: Yvonne Vogel) (Foto: )

'Ichthus kan heel strak zingen'

Sliedrecht - De Gouwestem uit Waddinxveen is groter, en het Westlands Mannenkoor zal in de buurt komen. Maar verder kan Arie van der Tak geen mannenkoren uit Nederland bedenken met meer leden dan het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus. Met maar liefst 182 heren is het soms krap tijdens repetities of optredens in de kerk. "Al zijn we er natuurlijk nooit allemaal tegelijk. Ik ben al 9 jaar lid, maar ken nog steeds lang niet iedereen. Leden komen overal vandaan. Ongeveer een derde uit Sliedrecht en de rest is van buiten de gemeente."

Door Yvonne Vogel

Arie had al lang in zijn hoofd zitten om zich bij Ichthus aan te sluiten op het moment dat hij met pensioen ging. En hij hield woord. "Waarom ik dat wilde? Het koor sprak mij gewoon aan. Ik heb een christelijke opvoeding gehad. Iets uitdragen naar een ander vind ik daarom belangrijk. Het koor doet dat. Er gaat echt iets vanuit, er stáát iets. De manier van zingen vind ik heel mooi. Mijn dochter begon op haar zesde al met zingen bij Martin Zonnenberg. Hij is al sinds de oprichting de dirigent van Ichthus. Het was dus een kleine stap om lid te worden. In plaats van een beetje met de radio meezingen, doe ik dat nu elke maandagavond in de Grote Kerk. Daar vinden van augustus tot en met juni wekelijks de repetities plaats." Er is geen ballotagecommissie. "Iedereen die zin heeft om te zingen kan zich aanmelden. Zelf ben ik bariton. Ondanks het flinke ledenaantal, staat het koor zeker ook open voor nieuwe aanwas. Zo'n driekwart van de leden is 60 jaar of ouder, schat ik in. Hoe meer je op leeftijd komt, des te minder de zangstem wordt. Dat is gewoon zo, vanwege de ouderdom. Daarom zijn wat jongere mannen van harte welkom."

Wat zij kunnen verwachten bij Ichthus? Een gezellige sfeer, de mogelijkheid om gemiddeld 12 tot 14 keer per jaar op te treden en serieus te repeteren. "Want hoewel er geen eisen zijn om lid te worden, betekent dat niet dat we maar een beetje aanrommelen. Dirigent Martin zorgt er wel voor dat we allemaal ons beste beentje voorzetten. Of het een beetje makkelijk is om 180 mannen in toom te houden? Voor Martin wel. Hij is best streng en verwacht altijd 100 procent inzet. Terecht natuurlijk, want bij optredens moet het gewoon goed zijn. We zijn regelmatig te zien op de nationale televisie, in het EO-programma 'Nederland Zingt'. Dan wil je wel een beetje goed voor de dag komen. Martin heeft alles in de gaten. Dan wijst hij iemand aan en zegt: 'Daar zit een solist. Dat is niet goed, want het gaat om het groepsgevoel.' Dat is juist ook de kracht van Ichthus. We kunnen heel strak zingen. Ook zacht zingen doen we als de beste. Dat lijkt makkelijker dan het is, want er is een juiste manier van ademhaling voor nodig."

Het repertoire van Ichthus is breed. "Van licht klassiek tot aan christelijke liederen en Italiaanse, Poolse, Engelse en Duitse nummers. Duits gaat mij goed af, want ik heb heel wat jaren als internationaal vrachtwagenchauffeur gewerkt. Engels lukt redelijk. Ik luister gewoon goed naar de uitspraak van mijn buurman, en probeer dat na te doen. Pools is natuurlijk lastig. Maar door Martin begrijpen we wel hoe we een bepaald nummer in een vreemde taal het beste over kunnen brengen." Hoogtepunten zijn er veel voor Arie, maar wat hem het meeste is bijgebleven van de afgelopen 9 jaar is de rondtoer met tenor Daniel Rodriguez.

Meer berichten