De helft van zijn werk speelt zich af op de ambulance, de andere helft op de meldkamer. (Foto: Privé)
De helft van zijn werk speelt zich af op de ambulance, de andere helft op de meldkamer. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Meldkamer en ambulance: 'Prachtige combinatiebaan'

Sliedrecht - De helft van zijn werk speelt zich af op de ambulance, de andere helft op de meldkamer. Een prachtcombinatie, vindt Sliedrechter Arie van den Bos. Vanuit het World Port Center in Rotterdam stuurt hij sinds een halfjaar als 'uitgiftecentralist' ambulancebemanningen op pad in onze regio. Ook bewaakt hij de spreiding en beschikbaarheid van de wagens. Ambulancechauffeur is hij daarnaast op de kop af tien jaar, zowel in Zuid-Holland Zuid als in Rotterdam-Rijnmond.

De winst van deze combibaan vindt hij enorm. "Als centralist kan ik voor me zien waar de collega's zijn en waar ze naartoe moeten, wat ze meemaken en wat ze nodig hebben. Ik kan alvast rekening houden met assistentie die ze nodig zullen hebben of met tijd die ze achteraf nodig hebben om voorraad aan te vullen, materialen schoon te maken of even op adem te komen. Want zelf maak ik dat als chauffeur ook allemaal mee en ik ken Zuid-Holland Zuid en de Rijnmond op mijn duimpje." Een ambulancemeldkamer heeft twee 'soorten' 112-centralisten. De intakecentralist staat de melder te woord en vraagt uit wat er aan de hand is. Dit is altijd een verpleegkundige. De uitgiftecentralist heeft de regie over de wagens en stuurt deze aan, vaak terwijl de melder nog aan de lijn is en zijn verhaal nog doet. Arie is van dit laatste type.

Tot tien jaar geleden was de nu 39-jarige Sliedrechter brood- en banketbakker. Hij was destijds tevens vrijwilliger bij de brandweer in Sliedrecht. "Bij ongevallen en andere inzetten werkte ik vroeger al regelmatig samen met de ambulancecollega's. Hun werk sprak me erg aan. Toen mijn vader ziek werd en mensen mij met hem zagen omgaan, kreeg ik vaak te horen dat ik in de zorg goed op m'n plek zou zijn geweest. Ik heb toen de stap gezet en er geen seconde spijt van gehad. Als ambulancechauffeur voel ik me als een vis in het water, maar ik wilde me ook blijven ontwikkelen. In dit werk kan en mag dat."

Meer berichten