De huidige locatie in Sliedrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis sluit de deuren op maandag 15 juli. (Foto: Privé)
De huidige locatie in Sliedrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis sluit de deuren op maandag 15 juli. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Ziekenhuis verhuist naar Stationspark

De huidige locatie in Sliedrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis sluit de deuren op maandag 15 juli. De week daarop verhuist het ziekenhuis de afdelingen van de Wilhelminastraat naar het nieuwe gebouw. Dat zit aan het Stationspark 401, vlakbij het station. Iedereen die betrokkenheid voelt bij het ziekenhuisgebouw in de Wilhelminastraat 75 in Sliedrecht, kan er voor de laatste keer binnen kijken op zaterdag 13 juli tussen 10.00 en 15.00 uur. Het Albert Schweitzer ziekenhuis zet dan de deur open voor inwoners van Sliedrecht en (oud)-medewerkers.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Het ziekenhuis in de Wilhelminastraat ging als Gemeenteziekenhuis open in 1968. Toen was dit een volledig geoutilleerde kliniek waar alle takken van ziekenhuiszorg werden beoefend. Maar zoals overal in Nederland zijn door de jaren heen om reden van veiligheid en betaalbaarheid ziekenhuisfuncties samengebracht in grotere centra. In Sliedrecht vinden al langere tijd geen operaties en opnames meer plaats, vertelt Frank van den Elsen, woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis. "Zodoende was het pand de laatste tijd nog maar voor de helft in gebruik. Inmiddels was het wel toe aan een onvermijdelijke, verplichte renovatie die miljoenen zou kosten. Dat vonden we voor een half leegstaand pand een onverantwoorde investering. Daarom gingen we op zoek naar een beter passende locatie. Het gebouw is inmiddels verkocht aan ontwikkelaar Crossing Borders Development, die er woningen gaat bouwen. En wij hebben een plek gevonden bij het station."

Al die tijd heeft buiten kijf gestaan dat het ziekenhuis in Sliedrecht moet blijven, zegt Frank. "Het is een drukke, belangrijke poliklinische locatie voor ons, met elk jaar ruim 50.000 consulten en ruim 20.000 radiologische onderzoeken. Het is voor patiënten uit Sliedrecht en omgeving prettig om dichtbij huis een eerste bezoek te kunnen brengen aan een medisch specialist. Als een ingreep of ingewikkeld onderzoek nodig is, ga je naar een van onze hoogwaardige centra in Dordrecht of Zwijndrecht. Iets verder weg, maar wel in de regio. De uitslag of de nazorg krijg je weer dichtbij huis."

Het nieuwe gebouw in Sliedrecht is een bestaand kantoorpand dat inmiddels bijna helemaal is verbouwd tot een hypermodern en aantrekkelijk poliklinisch centrum. Het adres is Stationspark 401, vlakbij het station. Frank: "Het is veel beter afgestemd op de daadwerkelijke ruimtebehoefte. Het enige probleem dat we hier hadden, voldoende parkeerruimte, is door de gemeente inmiddels opgelost. Zij creëert op dit moment op korte loopafstand ruimte voor 32 auto's. We hebben er een mooie, patiëntvriendelijke plek van gemaakt. We huren het pand voor vijftien jaar, het is dus geen eigendom meer zoals de vorige plek. Dit zorgt ervoor dat we financieel minder rentelast en risico dragen en dus meer verantwoord omgaan met publiek geld."

Wegens de verhuizing naar het nieuwe pand, is het ziekenhuis in Sliedrecht gesloten in de week van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli. Vanzelfsprekend zijn er voor patiënten gedurende die week geen afspraken gepland. Daardoor blijft de hinder beperkt tot de 'inloopfuncties', waar mensen normaal spontaan terechtkunnen. Voor bloedprikken creëert Result Laboratorium in de verhuisperiode een extra mogelijkheid pal naast het gesloten ziekenhuis in Sliedrecht. Patiënten kunnen van 15 tot en met 19 juli tussen 8.00 en 16.00 uur terecht in Waerthove, Kerkbuurt 200. Op 22 juli gaat de binnen het ziekenhuis gevestigde prikpost van Result Laboratorium volgens normaal rooster van start samen met de rest van ziekenhuis in het Stationspark. Als extra service aan de inwoners van het centrum van Sliedrecht blijft de prikpost in Waerthove ook daarna gehandhaafd! Prikken kan daar vanaf 22 juli voortaan op werkdagen tussen 8.00 en 9.00 uur. Voor röntgenonderzoeken zonder afspraak zijn patiënten in de week van 15 tot en met 19 juli welkom op de ziekenhuislocatie Dordwijk of Zwijndrecht. De openingstijden zijn daar van 8.15 tot 16.45 uur. 

Het Pijnbehandelcentrum (PBC) komt niet terug op de nieuwe locatie. Dit is een hoogwaardige afdeling voor complexe pijnbestrijding die gebruik maakt van operatiekamers. Dat zijn dure voorzieningen en daarom wilde het ziekenhuis die niet opnieuw bouwen in Sliedrecht. Het PBC heeft een regio-overstijgende functie en kon in de ziekenhuislocatie Zwijndrecht nog worden ingepast. 
 

Meer berichten