Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam (68) maakt kunst met textiel. (Foto: Eline Lohman)
Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam (68) maakt kunst met textiel. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Je kunt zoveel kanten op met textiel'

Teuny Bakker-Stout uit Hardinxveld-Giessendam (68) maakt kunst met textiel. Het is een materiaal waar zij een ware passie voor heeft. Wie haar thuis aan de tafel ziet zitten, heeft een heel grote kans om haar met stofjes, naald en draad in de weer te zien. Vaak met de kleur groen, want daar heeft Teuny iets mee. In ieder geval omdat de kleur haar doet denken aan de natuur. Iets laten zien dat ertoe doet: dat wil Teuny bereiken met haar textielkunst. Haar werk laat zij geregeld zien tijdens exposities, binnen en buiten de regio.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Tijdens het interview is Teuny ook gekleed in groene kleding. Daarnaast is veel in haar interieur groengekleurd. Ze pakt er wat kunstwerken bij, zoals een boek gemaakt van textiel, met allemaal stofjes en andere materialen. De Hardinxveldse zit bij een landelijke textielgroep genaamd StiQs en daarmee exposeert ze door het hele land. Soms ook in de regio. Zo is er nog tot en met september werk van Teuny te zien op het gemeentehuis in Hardinxveld-Giessendam.

De passie voor textiel heeft zij al een tijdje. "Ik ben opgegroeid met een oma die coupeuse was. Zij zat bij ons thuis aan de tafel altijd te naaien. Zelf was ik ook altijd met de lapjes en met mijn handen bezig. Vroeger was ik aan het werk met het traditionele patchwork, maar ik wilde vrijer werken. Toen heb ik een cursus Quilten Speciaal van de Stichting Beeldende Amateurkunst uit Utrecht gevolgd. Daardoor ben ik inderdaad vrijer gaan werken en ben ik mijn eigen ontwerpen gaan maken."

Textiel is fijn om mee te werken, vindt Teuny. "Het creëren vind ik het mooie van deze hobby. Veel mensen werken naar aanleiding van een bepaald onderwerp of van een foto, maar bij mij ontstaat een werk altijd wanneer ik bezig ben. Inspiratie haal ik uit de natuur. Bomen en groen fascineren me. Je ziet het ook terug in alles. Als ik een opdracht krijg waarbij ik bijvoorbeeld met blauw moet werken, dan lukt dat gewoon minder goed. Je kunt zoveel kanten op met textiel. Momenteel maak ik een driedimensionaal stuk voor een textielfestival in Leiden. Het is een ruimtelijk werk, dat maak ik wel vaker. Bijvoorbeeld een ronde cirkel van metaal waar stokken aan vastgemaakt zijn die bekleed zijn met stof. Dat heeft in de nok van een kerk gehangen, heel bijzonder."

De werken van Teuny hebben vaak een boodschap in zich. "Ik wil iets laten zien dat ertoe doet. Zodat het niet alleen maar een mooi werk is. Daarom probeer ik er een boodschap of een uitdrukking in te leggen. Dat is soms best moeilijk. Vaak wil ik laten zien hoe mooi de natuur is. Ik ben graag buiten. Als je om je heen kijkt, zie je prachtige bomen. Kaal, of juist met blad."

Die passie voor natuur komt onder meer terug in de textielboeken. "Dan gebruik ik verschillende technieken, zoals borduren, zeefdruk, monoprint en stempelen. Doordat ik veel technieken beheers, kan ik mijn creativiteit goed kwijt. Of ik ook werk verkoop? Ik heb heel veel werken, maar deze verkopen is vaak wel moeilijk. Dat maakt niet uit, want daar doe ik het ook niet voor. Ik doe het puur voor de hobby en daar haal ik heel veel plezier uit."

Teuny Bakker-Stout heeft altijd in Hardinxveld-Giessendam gewoond, op verschillende plekken. Zij is al jarenlang vrijwilliger voor Museum De Koperen Knop en ook voor Groei & Bloei Alblasserwaard.

Meer berichten