DJ Pieter Gabriël.
DJ Pieter Gabriël. (Foto: Peter Verheijen)

Sliedrecht vier dagen in ban van Baggerfestival

Sliedrecht - Het kan niemand zijn ontgaan: Sliedrecht stond afgelopen weekend vier dagen lang helemaal in het teken van het Baggerfestival. Het Baggerdorp stond vond van donderdag 27 t/m zondag 30 juni bol van de activiteiten en demonstraties. Voor wie het gemist heeft, hier een verslag met een paar hoogtepunten.

Door Lex van Steenis

Optimist on Tour

Op de donderdag en vrijdag was het in de Volkerhaven druk op het water. De leerlingen van acht scholen in Sliedrecht deden mee aan een gratis watersportprogramma op initiatief van het Watersportverbond en Delta LIoyd. Het programma had als doel om kinderen kennis te laten maken met watersport. Onder begeleiding van professionele instructeurs werd zeilles gegeven en konden de kinderen kanovaren, suppen en in een waterbal lopen.
Ook Sjoerd Schulte, leraar van het Henri Dunand, was met zijn klas van de partij. "De kinderen vonden het vooraf best spannend, maar zodra ze het water opgingen was het alleen nog maar plezier. In principe mochten de leerlingen niet het water in tenzij ze er 'per ongeluk' in zouden vallen.
Vrijdag gebeurde er opvallend veel van die 'ongelukjes'. De leerlingen konden wel wat verkoeling gebruiken met de extreme hitte. Ook moeder Joyce Korporaal was zeer positief over Optimist on Tour. "Mijn zoontje Luka van elf nam met de klas van meester Henri deel aan de watersportactiviteiten. Het was voor hem de eerste kennismaking met zeilen en hij vond het werkelijk fantastisch."

De haven

Bent u ooit weleens met 100 km per uur over het water gevlogen? Tijdens het Baggerfestival kon iedereen die dat durfde met de schippers van Damen Shipyards meevaren over de Merwede. Daarnaast waren er ook diverse Baggerschepen te bezichtigen.

Baggerbraderie

Als onderdeel van het Baggerfestival was er zowel op vrijdag als zaterdag een grootse braderie opgesteld in de Havenstraat en de Kerkbuurt. Een divers assortiment artikelen werd aangeboden, variërend van kleding en cosmetica tot woondecoratie en speelgoed. Speciaal voor de kinderen was er onder andere een draaimolen en een bungeejump. Wat wel zeer opmerkelijk was is dat veel winkeliers ruim voor tijd de verkoop staakte. Grote hordes mensen liepen daardoor in de avond langs lege kramen in de Kerkbuurt. Slechts enkele winkeliers waren nog van de partij. Voor veel mensen was dat een grote teleurstelling.

Bagger Obstacle Run

Zaterdag was er een grote obstakel run te beleven, een uitdaging voor jong en oud. De run werd uitgezet op een parcours met een lengte van ruim een kilometer. De start was in de Havenstraat, aan de achterzijde van het oude Raadhuis en het parcours liep dwars door de haven en langs het gemeentehuis. De deelnemers gingen de strijd aan om onderweg de vijftien opgezette hindernissen te overwinnen. Ook de 14-jarige Joppe den Breejen deed mee. "Deelnemen aan de run was voor mij een unieke kans en belevenis. Ik had nog nooit aan zo'n run meegedaan en bij ieder opstakel stonden enthousiaste vrijwillers aan te moedigen. Bij sommige onderdelen moest zelfs gezwommen worden om de obstakels te passeren. Zo moest ik dwars door de fontein bij het gemeentehuis." Joppe kwam uiteindelijk als eerste over de finish van zijn groep.

Hoofdpodium

Op het podium op het Dr. Langeveldplein was vrijdag en zaterdagavond livemuziek. Sliedrecht ging vrijdag rond middernacht los tijdens het optreden van de Snollebollekes. De hele 'feesttent' op het Dr. Langeveldplein ging van links naar rechts na middennacht.

Oecumenische kerkdienst

Ook dit jaar werd het Baggerfestival afgesloten met een oecumenische kerkdienst op het Dr. Langeveldplein. Dominee Stefan Francke ging zondag voor in een viering, samen met een band van Sliedrechtse muzikanten. De viering had het doel om op een laagdrempelige en eigentijdse manier de verbinding te leggen tussen de baggerij en de kerk.

Meer berichten