Riny, Arie en Evert zijn elke woensdag present op de markt.
Riny, Arie en Evert zijn elke woensdag present op de markt. (Foto: Yvonne Vogel)

Preventieteam waakt over uw tas!

Sliedrecht - De drie musketiers: zo voelen Evert Plugge, Arie van der Tak en Riny Visser zich wel een beetje. Ze vormen al jarenlang een ingespeeld trio binnen het Preventieteam Zakkenrollen. Op woensdag zijn ze van 7.30 uur/8.00 uur tot 14.00 uur aanwezig op de weekmarkt op het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht, voordat een tweede ploeg het overneemt. Tijdens een dienst lopen de vrijwilligers gerust 19 kilometer. Onder dat wandelen maken ze van alles mee: van een zak vergeten broodjes bij een kraam tot aan een klein kind dat een greep uit de kassa doet.

Door Yvonne Vogel

Het Preventieteam Zakkenrollen komt uit de koker van wijkagent Klaas Blokland. Evert: "Dat was in 2009. In die tijd werd er veel gerold en gestolen op de markt. Daarom leek hem dit een goede maatregel. Ik zag het nut van zo'n Preventieteam Zakkenrollen ook wel in. Daarom ben ik er sinds 2010 bij betrokken." Net als Arie. "Een verdachte situatie zie je vaak al snel. Je ontwikkelt er ook een antenne voor. Ik ben altijd chauffeur geweest, reed kriskras door Europa. Oostblokkers haal ik er daarom op basis van uiterlijk snel uit. Natuurlijk hebben ze niet allemaal kwaad in de zin, maar het waren toch vaak Bulgaren en Roemenen zakkenrolden."

Ria beaamt dat. "Er kwamen vroeger Bulgaren uit Den Haag naar Sliedrecht om op de weekmarkt zakken te rollen. Daar werden ook kinderen bij betrokken. Ik heb eens gezien dat er eentje razendsnel op de knop van een kassa drukte, waardoor deze opensprong. Vervolgens werd er een greep uit gedaan. Heel brutaal." Zulke heterdaadjes zijn zeldzaam, maar uiteraard wordt er dan meteen melding van gemaakt bij de politie. En voelt een situatie niet goed voor het drietal? Dan wordt het kenteken of signalement opgeschreven en doorgebeld. Arie: "Ons werk heeft zeker nut, want in 10 jaar tijd is zakkenrollerij op de weekmarkt eigenlijk helemaal verdwenen."

Maar het team heeft nog een belangrijke taak: mensen bewust maken van het goed opbergen van hun waardevolle spullen. Riny: "Winkelend publiek kan daar heel laks in zijn. Dan ligt een portemonnee gewoon open en bloot op een kinderwagen, of hangt de telefoon een enorm stuk uit een broekzak. Daar proberen wij dan voor het waarschuwen. Je moet het dieven immers niet te makkelijk maken."

Evert: "Bij bekenden halen we soms ook een grapje uit. Dan kopen ze iets bij een marktkraam en zetten ze een eerdere tas met aankopen schuin achter zich neer. Dan pakken wij stiekem die tas en lopen er een paar meter mee weg. Vaak gebeurt het dan dat iemand die tas helemaal niet meer in de gaten heeft. Op het moment dat wordt weggelopen, vragen wij: 'mist u niet iets?'. Sommigen ontkennen dan nog steeds. Pas als we de tas laten zien, valt het kwartje." Arie vult aan: "Als wij mensen tips geven, reageren sommigen heel dankbaar. Anderen zeggen: 'Bemoei je met je eigen zaken.' Ook goed. Maar wij doen in ieder geval altijd ons best."

Evert: "Pas heb ik nog een sprintje getrokken toen iemand een zak bolletjes bij een kraam liet liggen. Maar we vinden ook sleutels, portemonnees en bankpassen. Sleutels leveren we meestal in bij het gemeentehuis, betaalpassen bij de bank." Niet alleen winkelend publiek wordt geholpen, ook de marktkooplui. Riny: "We brengen soms koffie rond, halen sigaretten, doen op verzoek een boodschapje bij Albert Heijn. Voor ons een kleine moeite."

Zelf neemt het drietal standaard om 11.00 uur even pauze. Arie: "Dan is het ballentijd en halen we een lekkere snack bij de frietkraam." Surveilleren op de markt betekent elke woensdag op de been, weer of geen weer. Riny: "Ook met een bevroren neus doe ik dit werk met plezier. Ik kijk altijd uit naar de woensdag."

Meer berichten