Inmiddels heeft het Sliedrecht Open Rapid Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht zich bewezen als het ultieme toernooi om gezellig te schaken tijdens de zomerperiode. (Foto: Privé)
Inmiddels heeft het Sliedrecht Open Rapid Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht zich bewezen als het ultieme toernooi om gezellig te schaken tijdens de zomerperiode. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Schaakclub houdt Vakantietoernooi

Sliedrecht - Inmiddels heeft het Sliedrecht Open Rapid Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht zich bewezen als het ultieme toernooi om gezellig te schaken tijdens de zomerperiode. Afgelopen jaar werden 93 schakers verwelkomd in het clubgebouw . Na een spannende strijd mocht Nathanaël Spaan zich tot winnaar uitroepen, maar de Sliedrechtse top volgde op minimale afstand. In een ontspannen sfeer worden van 11 juli tot en met 15 augustus per avond drie rapidpartijen gespeeld, maar het is ook mogelijk om minder dan drie partijen per avond te spelen. Hierdoor is het voor de (jongere) jeugd ook mogelijk om deel te nemen aan het toernooi en de krachten te meten met gevorderde schakers.

Door Eline Lohman

Op 11, 18 en 25 juli en op 1, 8 en 15 augustus wordt het Vakantietoernooi gehouden, bij Activiteitencentrum De Havik aan de Thorbeckelaan 110 in Sliedrecht. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 15 augustus direct na laatste ronde. Marcel Klein van Schaakvereniging Sliedrecht legt uit waarom de club dit evenement houdt.

"De meeste schaakverenigingen houden een pauze in juli en augustus. In principe doet onze vereniging dit ook. In deze maanden zijn er wel grote Nederlandse meerdaagse schaaktoernooien, maar daar doen veel leden niet aan mee. Een aantal jaar geleden kwam eigenlijk naar voren dat we best eens konden kijken of er bij onze vereniging animo was om in de zomer door te schaken. Hieruit bleek dat veel leden dit wel wilden. Met die basis zijn we gaan zoeken naar een toernooiformule die leuk is voor iedereen die wil meedoen. Het leuke daarnaast is dat toen we begonnen we dachten dit voor de eigen leden te doen, maar vanaf het eerste jaar komen meer deelnemers van buiten Sliedrecht en onze vereniging, dan bij onze vereniging zelf. Veel schakers willen dus inderdaad doorspelen."

Minimaal drie avonden

Het bijzondere van het vakantietoernooi is dat je niet alle avonden hoeft mee te doen om toch voor de prijzen mee te spelen, volgens Marcel. "Je kunt gewoon op vakantie en dan de overige avonden meespelen. Indien je minimaal drie avonden meespeelt kom je in de eindrangschikking en doordat we scores in percentages uitdrukken, kun je ook toernooiwinnaar of groepswinnaar worden als je drie avonden komt. Een tweede bijzondere zaak is dat wij met bijna 100 deelnemers op elk niveau schakers hebben. Als je net begint met schaken, of je schaakt al thuis en je wilt eens tegen andere tegenstanders proberen te schaken, kun je al meedoen, maar ook voor vele regionale toppers is het leuk om mee te doen voor de eindoverwinning, want er is genoeg tegenstand op elk niveau. Maar wellicht het mooiste van het Vakantietoernooi is de sfeer. Het is gezellig, er wordt gelachen, het toernooi is gratis, terwijl er elke avond lekkere hapjes zijn en het blijft op de avonden zelf lang genieten."

Marcel en de zijnen konden hun ogen niet geloven bij het eerste toernooi, vertelt Marcel. "Toen we een aantal jaren geleden hiermee begonnen, dachten we te beginnen met een man of 20, 25. Maar het eerste jaar deden ruim 80 schakers mee, terwijl in de jaren daarop dit aantal zelfs nog iets steeg. Dit jaar verwachten wij dus opnieuw een grote opkomst, we krijgen al vroeg weer de vraag van diverse mensen of dit weer georganiseerd gaat worden. Wat ook aanspreekt, is dat dit een rapidtoernooi is en dus geen klassieke lange partijen zijn. Je hebt ook altijd een tegenstander op je eigen niveau."

Geen inschrijfgeld

Er hoeft geen inschrijfgeld betaald te worden. Info en aanmelden via vakantietoernooi.sliedrecht@gmail.com. Zie ook de website www.schakendsliedrecht.nl/vakantietoernooi.

Meer berichten