Ro Romijn is al meer dan 40 jaar organist en heeft een grote passie voor muziek, die hij graag overbrengt op anderen. (Foto: Eline Lohman)
Ro Romijn is al meer dan 40 jaar organist en heeft een grote passie voor muziek, die hij graag overbrengt op anderen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Hele leven al met muziek bezig'

Ro Romijn kreeg in april van dit jaar een lintje. Leuk, vindt hij in alle bescheidenheid, maar hij vindt ook dat er genoeg mensen zijn die het meer verdienen doordat zij zich inzetten voor de maatschappij. Toch komt het lintje de Hardinxvelder niet zomaar aanwaaien. Hij is al meer dan 40 jaar organist en heeft een grote passie voor muziek, die hij graag overbrengt op anderen. Meebewegen met mensen voor wie hij speelt: dat is wat Ro wil doen. Of het nu gaat om een kerk-, rouw- of trouwdienst.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Ro had voor zijn broer Gert Romijn een lintje aangevraagd, maar had er geen idee van dat mensen uit zijn omgeving op hun beurt voor Ro net zo goed een Koninklijke Onderscheiding hadden aangevraagd. "Het was voor mij een totale verrassing, tot de laatste seconde. Het lintje betekent voor mij een stukje waardering, maar zelf vind ik dat andere mensen het meer verdienen. Maar het was een heel leuke dag."

In september 2018 was Ro 40 jaar organist en dat was een van de redenen voor het lintje. Hij is organist en is daarvoor elke zondag in touw, bijvoorbeeld in Giessen-Oudekerk. Eerst was hij 24 jaar lang organist in Boven-Hardinxveld, waar hij mede een orgel gerealiseerd heeft voor de kerk. In die periode speelde hij ook al in Giessen-Oudekerk. "Het leuke van organist zijn, vind ik het trekken van een rode draad in een dienst. Ik wil graag meebewegen met dat wat bij mensen speelt, zoals bij een rouw- of trouwdienst. Met muziek kun je wat betekenen voor mensen. Je voegt wat toe, in alle bescheidenheid. Muziek spelen die je mooi vindt en die past. Ik werk daarvoor graag samen met predikanten. Dat vind ik fijn en belangrijk."

Ro deinst er niet voor terug om het net even anders te doen dan andere organisten. Of anders dan mensen zouden verwachten. "Ik schroom niet om een stukje popmuziek er tussendoor te gooien. Er is zoveel dat mij boeit in muziek. Die passie voor muziek heeft er altijd al ingezeten. Ik heb vroeger orgellessen gehad, nadat mijn vader een orgel kocht en mij stimuleerde om erop te spelen. Ik ben er mijn hele leven al mee bezig." Een bewijsstuk daarvoor is het grote orgel in de woonkamer van de Hardinxvelder. Ook maakt hij bijvoorbeeld muziek voor de dvd's die zijn broer maakt. Bij het maken van deze filmmuziek beweegt hij ook weer mee met dat wat er op de film staat. 

Muziekstukken schrijven is ook een van de bezigheden van Ro. "Meestal voor orgel, maar ook voor andere instrumenten of koren. Toevallig heb ik net een proefdruk gekregen van vijf muziekstukken die uitgegeven worden." Ro laat vijf boekjes zien die binnenkort bij een uitgever besteld kunnen worden. Het is de eerste keer dat zijn muziekstukken uitgegeven worden. Ook hier doet hij bescheiden over. "Ik wilde het eigenlijk niet uitgeven – ik loop er niet meer te koop. Maar een vriend zei me dat ik dat wel moest doen en is er voor me achteraan gegaan. Ik vind het toch ook wel weer leuk. Het is onder meer jazz-blues muziek en het zijn psalmen in een jazzjasje. Weer even een andere kijk op orgelmuziek."

Ro Romijn heeft ook wat kinderenboekjes geschreven voor zijn kleinkinderen. Daar maakte hij eigenhandig muziek bij. "Ik ben altijd wel bezig, vooral in de creatieve hoek. De samenwerking met mijn broer vind ik heel mooi."
 

Meer berichten